Експерти обсъждат мръсния въздух в дискусия на в. "Марица"

Мръсният въздух ни скъсява живота с 2 години

Мръсният въздух съкращава живота на хората средно с почти 2 години, сочат последните данни на Световната здравна организация /СЗО/, изнесени по време на последната конференция в Женева. Заради проблема близо 7 млн. души по света губят живота си от различни заболявания. 

Най-вредно е  въздействието върху здравето на хората на фините прахови частици. То съкращава средната продължителност на живота с цели 4 години в сравнение тази, която бихме имали, ако въздухът отговаряше на препоръките на СЗО. Именно повишените емисии на твърди частици е и най-големият проблем за пловдивчани. Градът от години попада в черните списъци на местата с най-голям брой годишни превишавания на нормите. 

Според доклада за качеството на въздуха по показателите ФПЧ10 и ФПЧ 2,5, публикуван в сайта на РИОСВ-Пловдив през 2017 г., са отчетни 85 дни с превишения от станция "Каменица" и 119 от тази в ЖР "Тракия". През последния отоплителен сезон пък в 54% от дните е имало проблеми. 

Същата е ситуацията и в първите студени дни тази есен. На 9, 10, 11 и 13 ноември е регистрираното превишение на средноденонощната пределна норма за ФПЧ 10 от 1,6 пъти до 1,93 пъти над нормата. 

На 14 ноември т.г. Пловдив се оказа в челните позиции по най-мръсен въздух за дишане у нас, сочат данните, публикувани на сайта Sinoptik.bg. Към 13,10 часа, според информацията за 15 наблюдавани населени места в страната, градът ни бе на трета позиция по замърсеност. Според скалата за отчитане въздухът под тепетата е нездравословен за дишане за хората от чувствителните групи, които могат да имат здравни проблеми.

По-чист въздух от Пловдив дишат хората в други 12 големи града. Сред тях са София, Варна, Бургас, Смолян. Най-малка запрашеност има във Варна, а най-мръсният въздух е в Благоевград.

Пловдив е в топ 10 на градовете с най-замърсен въздух в Европа, сочат данни от класацията Pollution Index 2018 Mid - Year.

Според общото мнение на експертите най-голямата причина за замърсяването с фини прахови частици е отоплението на твърдо гориво. Проблемът е отдавна известен, но местната власт едва в последните години опитва да предприеме първи стъпки за решаването му. 

Очаква се днес в Общината да бъде представена добрата новина, че Пловдив е сред градовете, получили одобрение да бъде бенефициент по ОП "Околна среда". Това дава право на администрацията да се включи с проекти за подмяна на отоплителни уреди, присъединяване към мрежата на топлофикация или газифициране, като те ще бъдат финансирани изцяло със средства по оперативната програма.

Сега чакаме и реалните действия на администрацията, чиято задача е да бъде посредник между гражданите и бизнеса, като убеди хората в необходимостта от подмяната на източниците за отопление в по-екологични. 

От работата на администрацията през последните години обаче знаем, че от оповестяването на добрите идеи до реализацията им в Пловдив обикновено минават поне 5 години. Затова ние от "Марица" и нашите партньори продължаваме да говорим по темата в поредната дискусия за чистотата на въздуха. Тя ще се състои от 10 часа в конферентната зала на Дом на културата "Борис Христов", етаж 2. В нея ще участва бившият служебен министър на МОСВ Юлиян Попов, доц. д-р Стефан Шилев, директор на РИОСВ - Пловдив, д-р Веселка Христамян, представители на ЕVN Топлофикация, "Атаро Клима", "Тракия икономическа зона", и "Оберон Концептбау".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?