Експерт иска да има Бърза помощ към Общината

Спасителната служба ще може да върне към живота до 40 души годишно при внезапна сърдечна смърт

Създаването на Медицинска спасителна служба към Община Пловдив може на година да върне към живота до 40 души, изпаднали във внезапна сърдечна смърт. Това съобщи за "Марица" известният пловдивски кардиолог д-р Тодор Тодоров, който работи в Транспортна болница. Той е категоричен, че средствата, които са необходими за новата структура, не са големи, а ще спасят живота на не малко хора, а и други ще бъдат в добра кондиция след сърдечната атака, на която са станали жертва. 

Той предлага да се сформира Спасителна медицинска служба към местната управа с 25 обучени спасители на щат, доброволци и оборудвани автомобили. Те ще бъдат

ситуирани на шест места в Пловдив,

където се струпват повече хора, и ще поддържат връзка с органите на полицията и пожарната.

"Такива служби има от доста време  в САЩ и повечето страни от Европейския съюз. Резултатите там са впечатляващи, като с 60% се е увеличил броят на спасените от внезапна смърт.

През първите  5-6 минути, докато не е настъпила така наречената  "клинична смърт", е напълно реално връщането към живота, ако в това време се изпълнят в извънболнична обстановка две условия - външен сърдечен масаж за доставяне на животоподдържащо кръвоснабдяване към мозъка, и се възстанови ефективен сърдечен ритъм чрез  електрическа дефибрилация, заяви д-р Тодор Тодоров. Той добави, че  сърдечният масаж трябва да се започне непосредствено след спиране доставката на кръв от сърцето, тъй като преживяемостта намалява със 7-10% за всяка минута при липса на такъв и с 3-4% при наличие на адекватен сърдечен масаж. Много важно е да се направи възможно най-бързо електрическа дефибрилация. Това обаче трябва

да се прави само от добре обучени хора. 

Тогава преживяемостта е два пъти по-голяма (28%) в сравнение с тези, които не получават такъв масаж (12%).

Това според кардиолога налага обществено организирана програма за обучение в прийомите на сърдечния масаж в курсове от няколко часа на доброволно пожелали от лекари реаниматори с помощта на манекени. По този начин са обучени до 25% от възрастното население в развитите страни.

Д-р Тодор Тодоров добави, че при добра организация и взаимодействие между компетентните органи и институции спасителен екип може да пристигне за 3-4 минути до пострадалия човек и да започне борба за живота му. 
По изчисления на специалисти за създаването на Медицинската спасителна служба ще бъдат необходими не повече от 330 000 лева. Те ще бъдат изразходвани за закупуването на седем автомобила с необходимото оборудване, обучението на специалистите и заплащането им. Доктор Тодор Тодор е категоричен, че тези средства няма да бъдат проблем за такава голяма община като Пловдив, а и така ще бъде спасен животът на много хора. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?