Ексклузивно в "Марица": 341 000 коли тровят въздуха в Пловдив

На двама жители на града и областта се пада по едно превозно средство

В Пловдив станаха почти ежедневие тревожните съобщения за сериозно замърсяване на въздуха, който дишаме. Автоматичните станции "Каменица" и "Тракия", измерващи вредните емисии в атмосферата, се задъхват от лоши показания. А специализираните сайтове, които ги илюстрират, ден през ден се оцветяват в стряскащи багри от жълто до тъмночервено, вместо в нормалното зелено, показващо добър и здравословен въздух.

Според експерти в тази област двата основни замърсителя на атмосферата са отоплителните уреди на твърдо гориво и автомобилите. За пушещите кюмбета държавата вече подготвя поетапната им смяна с климатици. На Пловдив за тази цел са отпуснати 14 милиона лева, но общината още не е готова с проекта за тази екологична стъпка.

В същото време основният голям замърсител - автомобилите в града, стават все повече и повече. А заради задръстванията по кръстовищата с „умните“ светофари вредните газове, които те отделят, задимяват атмосферата в пиковете часове, а пловдивчани с тревога коментират, че вече могат да видят какво дишат.

Колко и какви автомобили се движат по улиците и пътищата в Пловдив и областта? С този въпрос „Марица" се обърна към статистиците на Областната дирекция на МВР.

Според данните на полицията за 2018 година в областния град и околните пловдивски общини общо регистрираните моторни превозни средства са 341 012. 

Просто написана, тази цифра изглежда съвсем нормално. Ако обаче само малко раздвижим въображението си, може и да се стреснем.

Като се има предвид, че в Пловдивска област през 2018-а има около 670 000 жители (по данни на НСИ), излиза, че средно за всеки двама души, включително и бебетата, има по едно возило, пускащо дим през ауспуха.

Нека сега си представим, че всяко от тези 341 хиляди МПС-та е дълго 5 метра, колкото една лека кола (макар че има камиони и автобуси, които са много по-големи). Ако подредим всички тези автомобили в права линия един след друг, ще се получи плътна колона с дължина от над 1700 километра.           

Приблизително толкова е разстоянието по права линия от Пловдив до Москва, Копенхаген или Шарм ел-Шейх.

Ако пък предположим, че всеки от тези автомобили е със средна квадратура от 7 кв. м, подредени един до друг, те ще заемат площ от 2400 декара. Образно казано, колите на Пловдив ще се поберат върху терен 27 пъти по-голям от Цар-Симеоновата градина.  Което значи, че ще запълнят изцяло карето в центъра на града, заключено между булевардите „Христо Ботев", „Копривщица", „Шести септември" и „Източен", при положение че теренът е празен и на него няма сгради, дървета и тепета.

Не по-малко интересни данни дава полицейската статистика за автомобилите в Пловдив по вид МПС. Цифрите сочат, че от всички над 341 хиляди регистрирани автомобила леките коли в града и областта са общо 254 470  (75%). Товарните автомобили и автобусите са 42 775 (12,5%), а броят на мотоциклетите и мотопедите е 15 167 (4,4%).

Само преди месец от Община Пловдив изнесоха неофициални данни и за броя на моторните превозни средства в областния град. Те сочат, че леките автомобили, които се движат по улиците на Културната столица, са близо 191 000. Голямата част от тях - 150 000, са леки автомобили, а останалите 41 000 са камиони, автобуси, мотори, строителна и стопанска техника и всякакви други возила, бълващи изгорели газове. 

Изключение правят само електромобилите, които в Пловдив се броят на пръсти.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?