Ексхумират 796 трупа в Ирландия

Правителството иска Ватиканът да плати обезщетение на засегнатите семейства

Бебета, малки дечица и млади жени. 796 на брой. Всички те са изхвърлени в подземната канализация на Дома за майки и бебета в Туам, графство Голуей, Ирландия, ръководен от религиозния орден на римокатолическите монахини “Bon Secours”. Жестоката находка, потресла света, отново е на дневен ред, след като правителството в Дъблин настоя Ватиканът да плати обезщетения на засегнатите семейства. За да завършат разследването, магистратите в Дъблин настояват за ексхумация на труповете.  

В дома на ужасите са настанявани бременни неомъжени жени, които живеели там, докато родят. Оставяли децата си в дома, които после били осиновявани. Много пъти майките били принуждавани да го направят противно на собствената си воля.

Според  информацията до момента около 1000 от тези бебета са изпратени в САЩ за незаконно осиновяване без разрешение от майките им. Домът е работил от 1925 до 1961 г. - време, в което Католическата църква в Ирландия е изключително силна. За действията си монахините не са обяснявали нищо на никого, дори на семействата на новородените деца. За всяко осиновяване обаче домът получавал солидна сума.   

Ужасяващото откритие е направено от местната историчка Катрин Корлес. Години наред тя разследва живота в сиропиталището.

 Масовият гроб е открит през 1975 г.  от местни хора, когато бетонните плочи, които го покривали, се пропукали. Те са вярвали, че телата са на жертви на големия глад в Ирландия от 1840 година.

Корлес била заинтригувана и се заела със задълбочени проучвания. Седмица след седмица тя преглеждала архиви и регистри. Телата били погребани без ковчези, на гроба не е имало надгробен камък и това силно я смутило. В документите, които открила, се казвало, че децата са починали от вродени слабости, инфекциозни болести и недохранване.

Скандалът е грандиозен и променя завинаги дълбоката вярност на ирландците към Католическата църква. Правителството решава да вложи между 6 и 13 милиона евро, за да стане ясно какво точно се е случило. Предстоящите ексхумации ще дадат отговор на въпроса как са умрели жените и децата и дали са измъчвани сексуално. Според информацията на разследващите към момента децата са били на възраст от 35 седмици, преждевременно родени и малчугани до 3-годишна възраст. Повечето са погребани през 50-те години.

В началото на 20. век Католическата църква в Ирландия е ръководила множество сиропиталища и приюти, в които са живели самотни майки. По онова време те били смятани за пропаднали жени и раждали тайно в подобни домове. Често бащите били влиятелни женени мъже и свещеници, които не искали общността да узнае за греха им.  

Министърът по въпросите на децата и младежта на Ирландия Катрин Запоне настоя пред папа Франциск Ватиканът да участва в изплащане на голяма част от обезщетенията, предвидени за засегнатите семейства, чиито деца и внуци са изхвърлени в масовия гроб. Главата на Католическата църква отговори, че ще се запознае с доклада на министър Запоне и между двете страни ще има “конструктивно сътрудничество”.

Семействата на загиналите деца и жени настояват за ексхумация и по друга причина - те твърдо вярват, че техните близки трябва да получат църковно погребение. “В дома в Туам е имало малко състрадание към децата и техните майки - казва министър Запон. - Не можем да променим какво се е случило с тях. Но им дължим достойнство в смъртта. А на техните близки трябва да дадем мир.”

Случилото се зад стените на дома се разследва от специална комисия. Тя поръча разкопки на канализационното подземие, описано като „свод с двадесет камери“. Комисията заяви, че е шокирана от откритието и че продължава да разследва кой е отговорен за изхвърлянето на човешки останки по такъв нечовешки начин.

През октомври 2018 г. ирландското правителство обяви, че ще въведе законодателство за улесняване на пълното разкопаване на масовия гроб и обекта, както и за извършване на криминалистични ДНК тестове върху останките.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?