Екоинспектори тръгват на лов за незаконни сметища

Сурови глоби чакат кметовете за боклук в реки и дерета

От 1 април екоинспекциите тръгват на проверки за ликвидиране на незаконни сметища и почистване на населените места. Инспекторите от РИОСВ - Пазарджик ще проверяват канали, крайпътни канавки, където като гъби никнат бунищата. Контролът и битката с тях се пада на кметовете на общините. Те отговарят за разчистването им, както и за недопускането на замърсяване. При констатиране на нарушения екоинспекторите дават срокове и предписания. Ако те не бъдат изпълнени, се налагат сурови глоби на управниците на населените места.

"Всяка година се харчат хиляди левове от общинските бюджети за почистване на нерегламентирани сметища", коментираха кметове на общини. За да пестят пари от депонирането на регламентирани сметища, много от жителите стоварват строителни и битови отпадъци край черни пътища, градини и канали в селата. Това се случва предимно късно вечерта, когато трудно могат да бъдат хванати. 

Община Карлово вече стартира прелетното почистване на нерегламентирани замърсявания край населените места, заяви заместник-кметът Стойо Карагенски, в чийто ресор е екологията. Същевременно върви и почистване на дерета и речните корита. Кметовете имат право сами да наемат техника за тази дейност. Контролът, който Общината осъществява, е много сериозен, прави се заснемане на обекта преди и след почистването, заяви още Стойо Карагенски.

В началото на януари т.г Административният съд потвърди глоба в размер 3000 лева спрямо кмета на община Садово Димитър Здравков. Той е бил санкциониран от експерти на РИОСВ. Глобата е по Закона за управление на отпадъците (ЗУО) заради нелегално сметище в землището на село Караджово, което попада в територията на общината. 

Глобата била наложена след проверка от 21 февруари м.г. Тогава инспекторите установили, че в северозападната част на с. Караджово, на изхода в посока с. Катуница, е формирано незаконно сметище, представляващо нерегламентирано замърсяване на терен с обща квадратура около 5-6 декара, със смесени битови отпадъци, биоразградим боклук и струпани земни маси. 

Проверяващите съставили акт, а впоследствие и наказателно постановление, което влязло в асеновградския съд. На 31 октомври м.г. магистратите потвърдили санкцията, а Здравков подал жалба пред следващата инстанция. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?