Подай сигнал

Еко Червена шапчица дефилира на есенен бал СНИМКИ

Галерия

от Елица Кандева 1568 прегледа 0

Еко Червена шапчица дефилира на есенен бал в СУ „Димитър Матевски”. В изложбата с проекти от природни материали се оказа и вълк с муцуна от листо и добавени нос и уши. Но никой никого не нападна при вида на Денислав от 1. В, който пристигна с картонена кама, облепена с листа и решението да брани всекиго в опасност.

Феерията от цветове всяка година показва как децата от първи и втори клас са развихрили въображение, за да си направят костюми от треви, листа, кестени, шушулки, шипки. Инициативата преди години поела учителката Ива Денкова, а сега всички се включват с жар, за да бъде есенният бал в школото пъстър и красив. Обикновено родителите у дома изработват костюмите с участието на децата, обясни Даниела Ладона, педагог от занималнята на начален курс. Освен да се провокира креативност, целта е ековъзпитание и отговорно потребление – като ненужни неща се претворят в нещо ново.

Християн от 1. А се включи в дефилето като таралеж. Майка му Атанаска използвала за гърбината черупка на Костенурката Нинджа. Играчката се слага на гръб като раница. Жената налепила по нея разполовени бодливи обвивки от кестен, които събрала пред блока. Нараних си пръстите, но важното е децата да са щастливи, каза тя. За да е по-стабилен костюма, взела от шефа пистолет с топъл силикон, който иначе се ползва в магазина, където работи.

На съученичката му Никол пък възложили отговорната задача да вдява конеца, докато у дома й обшият с листа наметало, с което да се превърне в есенна фея.

Йоана от 1. Б също използвала наметка. С тропосани отгоре листа, барета с борови клонки и чадър с висящи шушулки тя стана Еко Червена шапчица.

Баба Маргарита пък помогнала Александра от 1. В да се превърне в Мис Форест, като налепила върху златисто тиксо опадали листа, та да се получи лентата, с която препасват по конкурсите кралиците на красотата.

Феи с жезли от дръжка на балон и листа, Икар с картонени крила, горски гном и даже Майката Природа дефилираха в есенния бал. Индианец премина с препаска и корона, в която перата са заменени също от листа. Докато гледа есенното ревю, публиката пък научи, че у нас има 3241 дървета, които са зеленото злато на България. Многообразието се видя и в изложбата с проектите, по които децата работили още от началото на октомври - принцеси с поли от гинко билоба и човечета от дъбови листа.

Специални гости на есенния бал бяха децата от Комплекса да социални услуги „Св. св. Константин и Елена”, над които СУ „Димитър Матевски” е поело патронаж. Хлапетата заедно ще разучават песента „Приятели”.

Снимки Наташа Манева

Коментари