Един чуден уикенд във Велико Търново

Тази седмица почивните дни са с един повече, което е страхотно. А още по-страхотно е, ако успеем да ги оползотворим по най-добрия начин. В случай че не сме планували по-дълго пътуване, събота и неделя са нашият вариант за бягство от ежедневието.

Накъде? Към Велико Търново. Старата столица по време на Втората българска държава и на Княжество България е чуден избор за разходка в дните след Съединението. 

 

Снимка 376748

Източник: iStock

 

Как да стигнем

Велико Търново е град в Северна България, до който можем да стигнем с кола, влак или автобус, пише Lifestyle.bg. Разстоянието от София е около 220 км, от Пловдив - 214, а от Бургас - 216. 

Какво да видим

Велико Търново е от онези български градове, които имат собствен, уникален облик. Дали заради къщите по склоновете, от които се разкрива страхотна гледка, дали заради малките калдъръмените улички в стария град. А защо не и заради всичко накуп.

В централната част на града ни очакват редица заведения (като "Щастливеца" и EGO), предлагащи не само кухня, но и гледка към устието на река Янтра и всички къщи, подредени като в малко, италианско градче.

 

Трудно е да се доредим до тази гледка

Източник: Facebook / Великотърновски университет Св. св. Кирил и Методий

Трудно е да се доредим до тази гледка

 

Ако идваме оттам, може и да ги пропусне в желанието си първо да разгледаме по-интересните места, но след това със сигурност ще се върнем гладни. И за храна, и за още от тази зареждаща гледка. Покрай наредените в стройна редица къщи има и няколко места, които са страхотни за снимки.

Все по главната и стигаме до Самоводската чаршия. Сякаш пътуваме във времето и се връщаме в едно минало с романтичен привкус.

 

Самоводската чаршия

Източник: iStock

Самоводската чаршия

 

Малки магазинчета с автентични стоки и десетки сувенири, от които няма как да не купим поне нещо. На търговската улица ни чака и запазеният хан "Хаджи Николи", който е построен през далечната 1858 г.

Малкият музей "Сарафкината къща" е друго връщане на лентата назад. Благодарение на експонатите се връщаме в един друг бит, където всичко е правено на ръка, а местата за събиране с приятели са централни в дома.

 

Една от стаите на музея

Източник: Facebook / Vera Boneva

Една от стаите на музея

 

Дори да не си падаме много по обиколките на музей, със сигурност ще загубим, ако не надникнем в археологическия в центъра на Велико Търново и в неговия двор.

Алтернатива е и мултимедийният център "Царевград Търнов", в който историята се представя благодарение на модерни технологии. Увлекателно и за деца, и за възрастни.

 

Крепостта Царевец

Източник: iStock

Крепостта Царевец

 

Докато времето е супер за разходки, непременно трябва да посетим и крепостта "Царевец", ако се озовем във Велико Търново. Архитектурно-музейният резерват и църквата на върха за един от онези места, които всеки българин трябва да види поне веднъж.

Патриаршеската катедрала "Св. Възнесение Господне" е еднакво величествена както отвън, така и отвътре. Под крепостта се намира още един храм - "Св. Четиредесет Мъченици".

 

Куполът на "Св. Възнесение Господне"

Източник: iStock

Куполът на "Св. Възнесение Господне"

 

Ако уикендът ни започне от петък след работа, можем да посетим спектакъла "Звук и светлина" на Царевец на 7 септември от 21 часа.

Друго задължително място във Велико Търново, което не бива да правим грешката да гледаме само отдалеч, е паметникът Асеневци. Отблизо изглежда наистина внушително.

 

Снимка 376750

Източник: Facebook / Silvia Petrunova

 

А и оттам виждаме целия град от друг ъгъл. По моста към него можем да закачим и катинар, символизиращ вечната любов. 

Само на няколко километра от града е село Арбанаси (43.098878, 25.665342), Арбанашкия манастир, Преображенския манастир и крепостта Трапезица. Е, може и два дни да не ни стигнат да видим всичко, но поне ще имаме повод да се върнем отново.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?