Е-джипи открива болести по снимка на растението

Германската компания Peat е разработила приложение за диагностика и лечение на болести по селскостопанските култури. Потребителите трябва само да заредят снимки на поразените растения през Plantix, а останалото е негова работа.  То анализира изображенията и посочва болестта и причината за нея. В Plantix е реализирана система за машинно обучение. Колкото повече снимки се добавят в базата данни на приложението, толкова по-точно то ще работи. Програмата не само диагностицира, но и предоставя на потребителя информация за профилактичните мерки и методите за борба с болестта.

По думите на генералния директор на Peat ежегодните загуби от реколтата в цял свят заради болести и вредители достигат 30%. Приложението може да понижи този показател. От юни 2015 г. Plantix е получило над 500 000 снимки. Тази огромна база от изображения позволява на електронното джипи да установи много болести. В момента програмата може да открие над 60 заболявания. Тя съдържа и библиотека на патогените, които може да бъдат филтрирани по видове растения, гъбички, бактерии, вируси и други категории. Чрез Plantix потребителите получават и друга възможност - да споделят опита си в борбата с болестите по културите, както и прогноза за времето.

Приложението е достъпно за безплатно сваляне в Google Play в много страни. Отначало то бе пуснато в Германия, Бразилия и Индия, където Plantix работи най-добре. Тъй като продължават да се събират снимки и информация за другите страни, може да възникват трудности при свалянето му в България.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?