Джипи в парламента: Новата шефка на ПГ на ГЕРБ не се разделя със слушалките

Доктор Даниела Дариткова се гордее и с работата си в НС, и с пациентите си

Д-р Даниела Дариткова е депутатката, в чиято дамска чанта неизменно години наред има слушалка, фенерче за гърло, отоскоп и шпатули. Дори на важни официални събития тя е готова за преглед с пълния си инструментариум. Затова купува винаги големи чанти, за да се побират и папки, и инструменти. И няма как да се откаже от това, защото продължава да е джипи. Категорична е, че никога няма да се раздели с лекарската професия. Дори нещо повече - в свое лице тя успя да издигне съсловието на джипитата до върховете на политиката, като стана председател на Парламентарната група на ГЕРБ.

Родопчанката е родена в Пловдив, но израства в Смолян. Завършва Природоматематическата гимназия със златен медал и кандидатства медицина под тепетата с убедеността, че иска да бъде лекар. "Тогава бяхме строго районирани и нямах право да кандидатствам никъде другаде. Всички от Смолянска област трябваше да продължим обучението си във филиала на ВМИ в Пазарджик. Вариантът с предложените три места за обучение в Санктпетербургския медицински педиатричен институт ми допадна, още повече че исках да се занимавам с педиатрия. Така след първи курс се озовах в Санкт Петербург", казва Дариткова. Тя завършва с отлична диплома през 1990 г. и придобива специалност "Педиатрия" и специалност "Обща медицина". Като депутат в 41. НС завършва и "Здравен мениджмънт" в Медицинския университет в София, което смята за особено важно, когато доктор се занимава с политика.

Депутатката лекар си спомня за тежкия период в началото на професионалния си път. "Много трудно беше да се намеря работа като педиатър, замествах колеги две години, докато се устроя. Иначе веднага се бях зачислила за специализация", казва Дариткова. Като млад доктор работила в "Бърза помощ" и като педиатър в неонатологично отделение. "Беше много полезно, защото натрупах опит във всички нива на системата. Едва след това се освободи трайно място в детска поликлиника като участъков педиатър, където ме намери реформата", разказва тя.

От 2001 г. до 2009 г. Дариткова е председател на етичната комисия към БЛС в региона и не спира да говори, че е нужна реформа в здравеопазването. Започвайки работа като педиатър, районът <210> бил в трите цигански квартала. А ромите и досега са в пациентската листа.

Дариткова приема това за признание, защото ги смята за открити хора, които нямало да стоят при нея, ако не е спечелила доверието им. Няма да забрави случай, при който в Спешна помощ докарали ромче, ухапано от куче. Детето от стрес не помнело нито името на майка си, нито как се казва самото то. Спомнило си обаче кой му е личен лекар и я викнали да го разпознае. Повечето <210> пациенти като джипи първоначално са деца. Но печели покрай тях и цели семейства, които тръгват след детето, щом то се лекува добре.

Вероятно затова има една от най-внушителните пациентски листи в региона, преди да стане депутат - 3500 души. И влиза в политиката, избрана мажоритарно. Оттогава има втори лекар в практиката си, но не спира да си вдига телефона и преглежда навсякъде - на политически сбирки, приемни, празници. 

Получавала е жив заек като подарък от пациент за благодарност, че го излекувала. Пациенти са подарявали неведнъж картофи, фасул, мляко. Не ме забравят на Байрям, на доктора се носи задължително курбан, казва Дариткова.

В практиката има много куриозни ситуации като тези, когато вместо нея по телефона търсили сестра й Нина, която е ветеринарен лекар. Тя бе общински съветник от ГЕРБ във Враца. "Вдигам телефона и отсреща се чува: Д-р Дариткова, ухапа го змия! Докато разбера, че става въпрос за куче и че бъркат сестра ми с мен, имаше напрежение", казва Дариткова. При друг случай й съобщават по телефона, че "персийката е зле". Ставало въпрос за коте.

Миналата година Дариткова шест месеца поемаше и дежурства в детското отделение на смолянската болница, тъй като не достигаха доктори. След това намери лекар, който да поеме щата. Неизменно е търсена от целия регион, ако има болен човек и особено дете, което се нуждае от много средства и лечение в чужбина. И постоянно е заета с такива каузи. За голямо постижение, за което се е борила като депутат, тя смята въвеждането на неотложната помощ, която освобождава общопрактикуващите лекари от 24-часово обслужване и пациентите са наясно къде да намерят помощ, когато джипито е извън работно време. За нея постижение е и разширената профилактика за деца и възрастни. Отчита като успех също, че се улеснява достъпът за инвитро и се увеличават средствата. В Смолян е горда с откриването на инвазивна лаборатория. Не отрича, че покрай проблемите на здравната реформа е отнесла доста "шамари" на местно и национално ниво. "Защото предизвикателствата са много! Дано да проличава искреното ми желание нещата да се променят", заявява Дариткова. Според нея решенията на проблемите и в здравеопазването, и в политиката, и в живота могат да се постигат с добронамереност, добра експертиза и активен диалог.

Чанове и синджири за Бойко

Двамата със съпруга й д-р Никола Проданов се откриват, докато тя е в "Бърза помощ". "Когато за първи път го представих вкъщи на Коледа, Никола изпълни обичая и донесе голям камък. Нали се казва: колкото тежи камъкът, толкова да ти тежи кесията, и той донесе камък за здраве и берекет. Сега този камък още стои пред вратата вкъщи, включен е в алпинеум", споделя Дариткова. 

Тя е един от учредителите на ГЕРБ през 2006 г. Обяснява, че влиза в политиката, за да промени нещата в здравеопазването. "Кучето Лара, за което се говори, дойде после", отбелязва Дариткова. 
При едно от първите посещения на Борисов в Смолян съпругът й, който е ветеринарен лекар, но и известен общественик в града, посреща Бойко с чанове и синджири, за да му покаже как да се навържат "като три синджира роби" тези, които са пристъпили закона. Заради ексцентричното представяне Борисов му обещал куче от любимата си порода - българско овчарско куче. 

Даниела Дариткова обича да шофира и да слуша рок музика в колата си. "Аз карам, когато пътуваме със съпруга ми, защото съм по-спокоен и по-сигурен шофьор, и защото ми става лошо, когато ме возят", споделя депутатката. Тя ненавижда арогантните шофьори на пътя. Случвало се е да помага на шосето, а и на нея да помагат. И си слага сама веригите при сняг.

Корени 

Дядо й Кирил и баба й Йордана, на която е кръстена Дариткова, са били известни общественици и читалищни дейци на смолянския квартал Устово. "Надявам се и аз да наследя традицията и да бъда помнена с добро", казва Дариткова. Тя има жесток спомен за кончината на дядо си и баба си, които загиват заедно от газов бойлер. В същия ден, на 24 ноември, Дариткова била на изпит по съдебна медицина и сред въпросите, които й се паднали, бил и обгазяване с въглероден окис. Има понякога такива знаци на съдбата, смята лекарката. Освен с дядо си и баба си тя се гордее и с родителите си - баща <210> Анастас и майка <210> Цветана, които според нея са <210> помогнали най-много с това, че са я научили на трудолюбие. Майка <210> е носител на най-високото отличие в образованието - "Неофит Рилски". Тя дълги години е учител по математика в Смолян.

На жълтите павета

"В Народното събрание съм правила манипулации на деца с бронхиален спазъм и съм преглеждала в колата на паркинга на парламента. На околовръстното в Пловдив в колата съм правила прегледи", казва Дариткова. Като "общопрактикуващ депутат" имала не една екзотична случка, но особено се впечатлила от нестандартните жалби към Комисията по здравеопазване. "Случвало ми се е пациентка да предостави на охраната на Народното събрание огромно досие с листче, на което е написала: "Доктор Дариткова, никой не можа да ми постави диагноза в България, моля Ви, разчитам на вас". Първоначално бях изкушена да прегледам досието, но се наложи да отговаря в рамките на правомощията ми като председател на здравната комисия, че не е прерогатив на комисията да поставя диагнози", разказва лекарката.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?