Подай сигнал

Дъждовете разклатиха паветата на тепетата

Пловдив

от Валентина Йеремиева 711 прегледа 0

Още през февруари "Марица" писа, че на Бунарджика се извършва некачествен ремонт

Проливните дъждове са отмили пясъка на павираните алеи на Младежкия хълм, Бунарджика, Сахат тепе и на калдъръма на Трихълмието. "Всички места, където в настилката се появиха големи фуги, са описани, за да бъдат запълнени", каза кметът на "Централен" Георги Стаменов. Налага се на Бунарджика да се пренаредят част от паветата, разместени в резултат на пороя, но допълнителната работа се поема за сметка на фирмата изпълнител "Драгиев и ко". Обществената поръчка за благоустрояването на хълма е за 2 млн. лева.

Още през февруари "Марица" писа, че на Бунарджика се извършва некачествен ремонт. Тогава читатели ни сигнализираха, че пътят с калдъръм и малки павета от източната страна на тепето бил разкопан за полагане на кабели, след което камъните и паветата се полагат директно върху пръстта, а не върху легло от пясък, каквато е правилната технология. "При това положение, още след първите дъждове, камъните ще тръгнат във всички посоки", предупреди вестникът ни.

Според плановете се очаква цялостният ремонт на тепето да бъде завършен до края на юли. Всички скали от източната страна на хълма откъм бул. "Руски" вече са обезопасени. Скалният масив, надвиснал над акведукта и езерото, е обрушен, а скатовете, включително и от южната страна на тепето, на които има пукнатини, са напръскан с бетонов разтвор. Така няма да събират влага.


От другата седмица ще възстановяват старата пързалка до акведукта. На алеите вече са монтирани 70 нови LED лампи. След завършването на алеите ще бъде пуснато влакчето до върха на тепето.