Държавните хранилки: 184 хиляди лева за борда на директорите във ВМЗ

За работниците - коледна заплата от 561 лева

Преди месец държавното дружество ВМЗ - Сопот раздаде коледна надбавка на всичките си работници и служители от 561 лева. Това е минималната работна заплата за дружеството. А служителите никак не са малко - по данни на ДАКСИ  към края на 2017 година те са 4607 души. Съставът на предприятието расте горе-долу с по хиляда души на година, става ясно от справката за три години назад.

По-интересно е обаче какви възнаграждения са получили членовете на Съвета на директорите. За 2017 година те са си разпределили 184 хиляди лева, над два пъти повече от предходната година, става ясно от годишния финансов отчет на държавното дружество. В Съвета на директорите влизат Атанас Богданов, Трифон Кумчев и Иван Гецов, който е и изпълнителен директор. „Широките пръсти” на мениджмънта явно са се отворили заради очакваните поръчки и договори на стойност 250 милиона лева, се чете още в документа.

За миналата година обаче финансовите резултати не са толкова обещаващи. За деветмесечието приходите са се свили от 400 милиона лева на 111 милиона, а печалбата се е сринала от 152 милиона на 2 млн. Намалението в приходите се дължи на по-малкото количество произведена продукция - противотанкови управляеми и неуправляеми снаряди, авиационни неуправляеми ракети, артилерийски муниции, взриватели и др. В края на годината Министерство на икономиката съобщи оптимистичната вест, че ВМЗ има сключен договор с израелската компания Аеронаутикс Груп за трансфер на технологии. Те ще се ползват от българското предприятие за създаване на собствен бранд безпилотни самолети.

В момента ВМЗ - Сопот е част от Държавната консолидационна компания, където са и останалите държавни оръжейни предприятия - Кинтекс, НИТИ и Авионамс.

ТАБЛИЦА 

Нетни приходи от продажби за 2013 г.

38234 хил. лева

Нетни приходи от продажби за 2014 г.

77816 хил. лева

Нетни приходи от продажби за 2015 г.

129342 хил. лева

Нетни приходи от продажби за 2016 г.

505539 хил. лева

Нетни приходи от продажби за 2017 г.

465571 хил. лева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?