Подай сигнал

Държавата плаща университета на българи от чужбина

Образование

от Елица Кандева 203 прегледа 0

Държавата плаща университета на българи от чужбина

Да се разшири списъкът на страните, от които нашите вузове приемат българи от диаспората зад граница, умува МОН. Причината е, че на все повече места възникват общности от хора с българки корени, а нормативната база за субсидирания от държавата прием в наши вузове е остаряла. В момента предстои осъвременяване на Постановление 103 и във връзка с това се провеждат срещи със студенти из страната.

След Варна и Благоевград вицепрезидентът Илияна Йотова и шефката на Дирекция „Висше образование” в МОН Ангелина Ламбрева посетиха Пловдивския университет, за да чуят с какви проблеми се сблъскват младежите. В проекта за Решение на МС за приема на студенти за следващата учебна година МОН е заложило 2000 бройки за българи в чужбина в бакалавърски и магистърски програми в наши вузове и още 40 докторантски места. Те са за кандидати от българските общности в Албания, Косово, Северна Македония, Молдова, Украйна и Сърбия. В средните училища се субсидират 50 места.

За нас вие не сте другите българи и никой не може да поставя под въпрос вашето самосъзнание, обърна се към над 100 студенти в ПУ Илияна Йотова. И изрази надежда, че след дипломирането си те ще останат в България.

Дария Шаркова е третокурсничка по начална педагогика и идва от Твърдица, Молдова. Избрала Пловдивския университет, след като видяла сайта му. Настанена е в новите общежития на вуза, където първо се устройват българите зад граница, а после другите студенти. А пазите ли ги, попита я ректорът проф. Запрян Козлуджов. Той сподели, че вече няколко пъти са възниквали проблеми и ще бъде безкомпромисен.

Александър Димитров от Молдова е от семейство на българи и следва у нас информатика, след като и сестра му се дипломирала тук. Иска да остане в страната заедно с цялото си семейство. Сега е третокурсник, нямал проблеми с документите, а само с българския език. Иска му се и стипендията от 240 лв. да стане 300. Милан Дуцич от Сърбия пък учи музика с кавал и гайда и студенти от горни курсове му помогнали да мине пътя на чужденеца в системата. Момчетата споделиха, че би било по-лесно, ако пристигащите от други държави ходят групово да уреждат статута си за постоянно пребиваване у нас, както било преди години. Сега всеки се справя сам. В момента 120 студенти от Украйна, Молдова и Македония следват в ПУ. Ръководството предложи да ги подкрепи с обучение по български, ако имат затруднения.

Коментари