Двоен стандарт в детските храни от Европа

Четири от десет вносни продукта ни се предлагат на солени цени, доказа трета поредна проверка

Почти половината от вносните храни се продават двойно и тройно по-скъпо у нас в сравнение със западните търговски вериги. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов. Той изнесе факти от поредния мониторинг за двойния стандарт, извършена от Българската агенция по безопасността на храните  в търговски вериги на Източна и Западна Европа в периода от февруари до края на април 2018 г. За първи път при тези проверки се наблюдава и нова тенденция - на разминаване в качеството на продуктите, продавани в България и Румъния, с тези в Чехия например. Анализите показали, че в Чехия, Полша и Унгария съдържанието на основните съставки на продуктите са по-високи от тези, които се предлагат в нашите две държави.

Проверките са направени върху 53 еднакви хранителни продукта, иззети по едно и също време от три търговски вериги в България, Германия, Австрия, Италия и Чехия. Анализът е показал, че от 53-те изследвани продукта, при 22, или 42% от общия брой, има огромни разлики в цените. Така всеки четвърти от десет продукта струва на българина повече. Като се добави и фактът, че ДДС-то върху храните у нас е доста по-високо от редица други европейски държави, то основните храни се оказват солени за средния българин. Причина за това е странното ценообразуване, прилагано от едни и същи европейски вериги по отношение на тези продукти, призна министър Порожанов.

Най-драстичният пример за разлики в ценообразуването е с вид паста, продавана в Италия и България, която у нас струва със 150% над европейската. Марка германски вурстчета пък в българските вериги се продава с 47% по-скъпо от тези в Германия. Същото се отнася за сок от ябълки, където нашенският потребител плаща с 57% повече, както и вид чай - с 83% по-скъп от този в западноевропейската верига.

За пореден път са установени и сериозни разминавания при качеството на детските храни, моцарелата и други продукти, видно от етикетите на храните, продавани във веригите на Запад и Изток.

Независимо от факта, че при останалите над 50 процента от проверените продукти цените на стоките били под тези в европейските магазини, експертите се убеждават в полюсния модел на пазарно позициониране, установено на различните пазари. 

В края на миналата година омбудсманът Мая Манолова и няколко организации внесоха петиция до Европейския парламент срещу двойния стандарт за храните в Източна и Западна Европа. В нея се настоява практиката да бъде забранена с директива.

Преди дни евродепутатите Емил Радев, Андрей Новаков и Филиз Хюсменова внесоха изменения в Доклада за разликите в качеството на някои продукти в Европейския съюз и за въвеждането на минимални стандарти на храните и напитките.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?