Подай сигнал

Две съименнички в битката за кметския стол в "Западен"

Десислава Йорданова е кандидатът на БСП, Десислава Желязкова вече има опит в управлението на "Западен"

Пловдив

от Валентина Йеремиева 1726 прегледа 0

Кметът на „Западен” Димитър Колев, чиято кандидатура е издигната за нов мандат в ГЕРБ, ще се състезава за мястото си с две дами, ако получи доверието на Изпълнителната комисия на партията си. При това и двете носят еднакви имена. Десислава Йорданова е първата официално номинирана, след като спечели най-много гласове на събранието на БСП в района. Младата социалистка, която в момента е общинска съветничка, е дъщеря на депутата от същата партия и бивш градски старейшина д-р Георги Йорданов.

Втората съперница на кандидата на ГЕРБ вероятно ще е Десислава Желязкова, която вече беше на балотаж в "Западен" на изборите през 2015 г. Желязкова, която преподава в Професионалната гимназия по битова техника, беше подкрепена от Славчо Атанасов, който вече е представен като кандидат за кмет на Пловдив от ВМРО и НФСБ.

През 90-те години, когато градоначалник беше Спас Гърневски, районът се управляваше от д-р Недялко Генчев. След 1999 г. той пое зам.-кметския пост в голямата община в първия мандат на д-р Иван Чомаков. Градоначалникът го отстрани тактично от поста, след като се разбра, че междувременно д-р Генчев се е сдобил с хотел на първа линия на Слънчев бряг. Хотел „Юлия” и до днес посреща туристи.

В двата мандата на д-р Чомаков „Западен” беше поверен на Маргарита Вакрилова от СДС. По време на нейното кметуване изоставената детска градина на ул. „Солунска” беше преустроена в районно кметство.

През 2007 г. мажоритарните избори в „Западен” спечели Здравко Димитров от ГЕРБ - сега областен управител, номиниран почти единодушно в неговия район от съпартийците като кандидат за кмет на Пловдив.

Всички кандидати обаче трябва тепърва да получат одобрение от своите партийни шефове.