Подай сигнал

Две прасета с чума в Пловдивско! Правят 20 км зони около фермите

Видео

от ЯНИЦА МАРОВА 2170 прегледа 0

Две прасета с чума в Пловдивско! Правят 20 км зони около фермите

Африканската чумата по свинете слезе и в Южна България. Затова областната епизоотична комисия на спешно свикано заседание реши вчера да обособи 20-километрови зони около индустриалните ферми в Пловдивско. Установено е наличие на вируса върху две диви прасета край Пловдив, стана ясно след заседание на експертите. Болните животни са открити в ловно стопанство край града. „Това заболяване скача, т.е. днес го имаме в Северна България, утре може да го имаме на 500 км“, обясни Димитър Керин, председател на областната епизоотична комисия.

По информация на „Марица“ заразените прасета са били отстреляни в близост до хижа „Здравец“. Пробите са изпратени за изследване в референтната лаборатория в София. „3 броя диви прасета са били отстреляни в неделя, като в 2 от тях е установено наличие на вируса. Тестовете са направени в частна лаборатория. До утре на обяд ще бъдат готови официалните резултати от изследванията. Ловното стопанство, в което са отстреляни животните, е оградено с мрежа. Има създадена и дезинфекционна площадка“, заяви д-р Камен Янков, директор на Областната дирекция на БАБХ.

След заседанието стана ясно още, че започва масово изследване на животните в Пловдивска област. По думите на д-р Камен Янов в региона има един свинекомплекс в Белозем и 13 ферми без доказателства за биологична сигурност. По официални данни пък прасетата са близо 9000, но според него реалната цифра на животните е много по-голяма. С цел превенция на заболяването областната епизоотична комисия е решила да се обособят 20-километрови зони около индустриалните ферми в Пловдивско.

Това означава, че се преустановява отглеждането на свине в тип "заден двор", които са без мерки за биосигурност. Това трябва да се случи до 2 август. „Освен това сме казали на кметовете на населени места да определят терени за загробване на животните и съответно да проведат и разяснителна кампания сред населението и по скоро към собствениците, които имат такова добито месо. Ще им бъде обяснено при какви условия то трябва да се съхранява“, коментира Димитър Керин, председател на областната епизоотична комисия.

Стопаните, които доброволно са ликвидирали домашните прасета, ще могат да консервират добитото месо чрез термична обработка от не по-малко от 30 минути при 70 градуса. Освен това в кланиците на територията на областта се осъществява денонощен ветеринарен контрол, за да не се допуска обработката на диви свине и прасета. Кметовете, от своя страна, пък трябва да определят общински места, на които да бъдат загробвани животните, ако положителните проби се потвърдят. Причината е, че екирисажът в областта не функционира повече от 10 години.

Африканската чума по свинете може да бъде пренесена по два начина - чрез директен контакт през диви свине или чрез храна, която съдържа заразено свинско месо. Затова при потвърждаване на пробите ще бъде въведено ограничение на достъпа на хора в 3-километровата зона около огнището на болестта.