Две огнища на птичи грип пламнаха край Хасково

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откри две огнища на птичи грип в Хасковско. Засегнати са големи ферми в района. Около 100 000 птици ще бъдат умъртвени заради заразата. 

“Издаде се заповед, която включва предприемане на спешни мерки за ликвидиране на огнището. Ще бъдат извършени клинични прегледи и, при съмнение, ще бъдат взети проби. Забранен е пазарът на птици и движението на продуктите от заразените животни. След умъртвяването ще се извършват няколко дизенфекции на помещенията“, заяви директорът на Регионалната дирекция по безопасност на храните Георги Илиев в ефира на "Здравей, България".

Той допълни, че ако няма нови прояви на болестта, след месец ще бъде разрешено населването на обектите с птици.

“Специално този щам не е опасен за потребителите на птиче месо. В редки случаи може да се наблюдават леки грипоподобни признаци. Това може да се случи само при пряк контакт със заразените птици“, каза още Илиев.

Той призова общинските власти, стопаните и ловците да бъдат внимателни и, ако забележат трупове на диви животни, веднага да съобщят, тъй като движението на прелетните птици не може да бъде ограничено.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?