Две наши болници отказаха лечение на ХИВ позитивен, той почина

Две болници са отказали лечение на 40-годишен мъж, защото е ХИВ позитивен. Скоро след това той е починал. Това съобщава "Монитор", позовавайки се на Александър Миланов от Националната пациентска организация.

Инфекцията му е била открита през март с бърз тест във великотърновската болница, където го закарал приятелят му заради неразположение. Дотогава Крейг Харпър не знаел, че е заразен с ХИВ вируса. От лечебното заведение веднага го отпратили, щом видели резултата от теста. В Университетската болница в Плевен, където бил закаран след това, също му отказали лечение.

Спешна помощ му е предоставена едва в "Пирогов", където потвърждават и ХИВ статуса на пациента. Той е приет в отделението по придобита имунна недостатъчност в Инфекциозната болница в София, където започва лечението му, но кръвопреливанията не дават резултат, казаха от Националната пациентска организация, която е съдействала на пациента и близките му. Заради проблем с кръвта мъжът е пренасочен в Специализираната болница по хематология, където го изследват три дни и го изписват с мотив, че няма хематологично заболяване. Документ за това обаче от там не е издаден. На 5 май мъжът издъхва.

Британецът Крейг Харпър, който е IT специалист, живеел повече от десет години в България. Преди известно време той се преместил във великотърновското село Стояново, откъдето работел.

Местните хора се хвалят, че е изградил мрежа, за да има връзка с мобилните им телефони. Облагородявал е общи терени в селото, което наброява 13 жители. На погребението му са присъствали всичките. Независимо че са научили за ХИВ инфекцията му, постоянно поддържали контакти с 80-годишната му майка, която също живеела в Стояново, и й помагали. Преди година бащата на Крейг Харпър е починал и е погребан в селото.

Изпълнителна агенция "Медицински надзор“ е започнала проверка по случая на британеца.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
surg

surg

15.05.2019 | 09:40

точно така е следвало да се действа, починал бързо, значи случаи в терминален и усложнен стадий на спин, това се лекува в специализирана клиника, такава е тази в София, , именно поради тежки и сложни промени в кръвта на болния и отгоре възпалителни усложнения, та на т.н. знаещо общество ясно ли му е сега, а на тъпия журналист който е писал поредният бълвоч, иска ли му се да легне в вътрешно отделение до такъв болен...?

Отговори
1 0

15.05.2019 | 09:02

И що да са боклуци голяма част от медицинските "работници" бе, тъпанар?

Отговори
2 0
Батко

Батко

15.05.2019 | 07:59

Боклуци са голяма част от българските медицински работници и това е. Има тук таме някоя бяла лястовица :(

Отговори
0 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?