Дружеството на художниците: Тотев ни унищожава!

„Иван Тотев унищожава най-старото дружество на художниците в България с над 450 членове.  Без изложбена зала няма как да развиваме художествена дейност, с която години наред допринасяме за авторитета на Пловдив като град на художниците“. Това се казва в безпрецедентно остро писмо на Дружеството на пловдивските художници (ДПХ).

Повод за гнева на творческата организация е прегазеното обещание на кмета на Пловдив, който се ангажира новата галерия на ул. „Гладстон“ да се управлява от Дружеството. Вместо това новопостроеното здание ще мине под шапката на Градската художествена галерия.

Според художниците Тотев им отнема изложбената зала демонстрация на надмощие и политическа власт. Те обвиняват градоначалника, че невъзможността да се покажат планираните изложби може да доведе и до дипломатически скандал с Испания.

От ДПХ смятат, че архитектурният проект на новата сграда е осакатен от Тотев – „еднолично и тайно“. В заключение Дружеството се заканва да съди кмета заради престъпените в меморандума от 2017 г. ангажименти.

Очаква се галерията на ул. „Гладстон“ да бъде открита на 2 септември в присъствието на премиера Бойко Борисов.

Ето и пълният текст на отвореното писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО

                                                    от Дружество на пловдивските художници

 

107-годишното Дружество на пловдивските художници загива. Кметът Иван Тотев отнема изложбената зала на пловдивските художници като демонстрация на  надмощие и политическа власт. В последните дни на няколко пъти той обяви, че новата сграда на ул. „Гладстон“ 32 ще се управлява от Градска художествена галерия. Нещо повече – внесено е предложение  Общинския съвет за увеличаване на щата на структурата, ръководена от Красимир Линков.  Директорът на ГХГ от своя страна обяви, че графикът на новата галерия вече е запълнен.

С този свой акт Иван Тотев унищожава най-старото дружество в България с над 450 членове.  Без изложбена зала няма как да развиваме художествена дейност, с която години наред допринасяме за авторитета на Пловдив като град на художниците.

Невъзможността да показваме планираните изложби може да предизвика и дипломатически скандал, защото от две години организираме международна изложба на Хинес Лиебана- проект „ХИГА“ с концерт на Лора Долорес Гайтан от град Кордова.

Тя е съвместна инициатива за Европейска столица на културата на Дружеството на пловдивските художници с института Сервантес и посланика на Испания в България. Предвидена е в периода от 22 октомври до 20 ноември в сградата на ул. „Гладстон“ 32, а финансирането е изцяло от испанска страна.

Отпада и финансираната Община Пловдив по Културния календар изложба „100х100 пловдивчани“  от 1 октомври до 18 октомври. Има и още събития – като изложбата „15х5“ в Есенния салон на изкуствата, които няма как да реализираме, а сме организирали, защото Градска художествена галерия, въпреки че няма официален публичен документ за управление, вече е наредила календара на събитията в залата на ул. „Гладстон“ 32.

Неравностойната битка на Дружеството на пловдивските художници с кмета Иван Тотев за изложбената зала продължава вече 6 години. Единственото ни желание е да съхраним сградата, която е наш дом от 45 години. Построена е от държавата, за да бъде предоставена безвъзмездно със заповед №800 от 11 януари 1975 г. на пловдивските художници за отнета от тях друга сграда.

Общината поиска да разруши сградата и да построи нова на нейно място – идея, посрещната с много протести от гилдията ни. Кметът Иван Тотев даде обещание, че ще предаде новата сграда за безвъзмездно ползване на ДПХ и ние – художниците на Пловдив, му гласувахме доверие. През 2017 г. подписахме Меморандум за сътрудничество между Община Пловдив и Дружество на пловдивските художници, който бе утвърден с решение на Общинския съвет.

В продължение на повече от година активно работихме с експертите, за да изготвим адекватно задание за проектиране на новата изложбена зала и тя да отговаря на световните стандарти за функционалност, технологии, материали. Общината използва това задание, за да направи търга за проектиране и строителство.

Продължихме активно да следим и помагаме в процеса на строителството, въпреки че проектът бе осакатен от Иван Тотев – еднолично и тайно, без обсъждане с гилдията ни и с пловдивската общественост.

След като построи това, което искаше, сега кметът иска да погази и подписания меморандум от 2017 г. Така ще изпълни до край целите си – да отмъсти заради протестите ни, да ни остави на улицата и да превърне галерията в зала за конференции.

За ситуацията с галерията ни сме уведомили с писма премиера Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов, председателя на Комисията по култура в Народното събрание Вежди Рашидов, омбудсмана на Република България Мая Манолова.

Решени сме да стигнем до край – в Меморандума са предвидени санкции в случай, че една от двете страни не го изпълни. За да възтържествува справедливостта, ние ще потърсим правата на Дружеството на пловдивските художници в съда.

Имаме и подкрепата на председателя на Комисията по култура и медии в Народното събрание Вежди Рашидов, на министъра на културата Боил Банов и на омбудсмана на Република България Мая Манолова, които препоръчват на Община Пловдив да уважи правото на ползване на сградата на пловдивските художници.

 

Снежана Фурнаджиева, председател на Дружеството на пловдивските художници

 

Снимка: Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
наивници мили

наивници мили

24.07.2019 | 06:26

ЧЕ КАКВО ОЧАКВАХТЕ ОТ ТОТЮ?

Отговори
0 0
Сашо

Сашо

23.07.2019 | 20:24

Сега е момента - жалба до прокуратурата - съд - и в кауша - няма вече бат Бойко - баста .

Отговори
3 0
777

777

23.07.2019 | 17:53

дружество от 5 пияници, които бяха превърнали старата сграда в коптор с неплатени сметки за хиляди лева, или това го забрави ревящата снежана

Отговори
1 2
Магаре

Магаре

23.07.2019 | 16:46

А вие какво очаквате ,едно магаре да разбира от изкуство ли?

Отговори
7 1
Идея

Идея

23.07.2019 | 14:43

Абе 450 членове имате, съберете им по 1 лев и пратете двама роми биячи на Тотев и ще клекна.

Отговори
4 3
Друг Художник

Друг Художник

23.07.2019 | 14:33

Дружеството на пловдивските художници с над 450 изтъкнати и преизтъкнати членове би трябвало и само да може да си изгради и поддържа свое изложбено пространство.

Отговори
5 1
Арменския Поп

Арменския Поп

23.07.2019 | 14:08

Госпожата и членовете и да се заемат с обществено-полезен труд и да не ме занимават с глупости. Като не ги щат в град Пловдив - да ходят в Арл да берат слънчогледи. Или да копат картофи. Има и възможност за беритба на ягоди.

Отговори
7 3
възмутен

възмутен

23.07.2019 | 13:39

Тея пък художници некакви , ревът че ТОТЮ мамин ги унищожавал , та той разсипа и почти унищожи най-старият жив град в Европа , пък вие ревете за вас ! ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ на цялото семейство

Отговори
11 4
по-точно

по-точно

23.07.2019 | 13:33

Сградата и мястото са общински Дружеството иска да отдава площи под наем , както правеше със старата сграда ,а общината да плаща разходите и поддръжката на сградата.Ако д-вото има документи за негова сграда взета от общината трябва да си потърси правата в съда по Закона за реституцията. Сградата може да се управлява от общината като филиал на Градската галерия с оглед уплътняване на капацитета й а проявите на Дружеството да се включат в графика на залата в периодите годината , когато се прави график. По този начин дружеството се освобождава от разходите за охрана,,,отопление и попдръжка на залата и пак може да я ползва безвъзмездно по график, както полва и залите на градската галерия.

Отговори
11 0
МН

МН

23.07.2019 | 13:08

Изпратете го и на Бойко!

Отговори
12 3

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?