Драмата проговаря на английски за Пловдив 2019

Дронове литват над Дондуковата градина

Девет знакови културни институции участват в Голямото откриване на Европейска столица на културата. То ще бъде в три поредни дни, като ще започне в петък, 11 януари. Кулминацията ще е на 12 януари, когато ще бъдат запалени светлините на Вавилонската кула на бул. „Цар Борис III Обединител”. В неделния ден, на 13 януари, ще има още дузина прояви.

Над 30 различни събития ще се случат в града през откриващия уикенд за старта на домакинството. В тях участват Драматичен театър - Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив”, Народната библиотека "Иван Вазов", опера, Lucky Дом на киното, Етнографският и Природонаучният музей.  Различни прояви готви дружеството на пловдивските художници, а в артквартала "Капана" купонът няма да спре и през трите дни.

"Евридика" на английски

Драматичният театър е подготвил изненада за чуждестранните си гости. Затова ще представи за първи път спектакъла си „Евридика в подземния свят” със симултанен превод на английски. „Не знаем кои ще са гостите ни, но имаме резервации от Пловдив 2019” за този спектакъл”, обясни зам.-директорът му Деница Димитрова. Много е вероятно това да са гостите от Европейската комисия - Франс Тимерманс и Дорис Пак. Г-жа Димитрова припомня, че досега постановка със симултанен превод на чужд език е правена само веднъж  от и на полски по време на фестивала „Сцена на кръстопът”. „Евридика в подземния свят” ще бъде играна в петък, на 11 януари.

Държавната опера също ще има специално представление в този ден. Тогава тя ще покаже танго-операта си „Мария от Буенос Айрес” по музика на Астор Пиацола.

Риби летят на дрон

Специална атракция за гостите си готви и Регионалният природонаучен музей. Той ще инсталира в Дондуковата градина балон, нашарен като земното кълбо. „Диаметърът му е 3 метра и ще е пълен с хелий”, каза директорът д-р Огнян Тодоров.

Голямото шоу за децата обаче ще бъдат пълните с хелий цветни риби, които ще се задвижват с дронове. Хвърчащите риби ще кръстосват три дни небето над Дондуковата градина, докато трае Голямото откриване. 

Лазерно шоу в Стария град

Общински институт „Старинен Пловдив” също ще се включи в откриващия уикенд с Балабановата къща и галерия „Златю Бояджиев”. „На двете места ще има редица събития в трите дни - концерти, изложби и подгряващи прояви преди важния ден”, подчерта директорът на „Старинен Пловдив” Йордан Илиев. Кулминацията ще е голямото лазерно шоу в двора на галерия „Златю Бояджиев”. „Подобно е на това, което правим по време на фестивала „Празници в Стария град”, но ще е нещо много по-мащабно”, каза г-н Илиев.

Той припомни, че за трите дни в архитектурния резерват на работа ще са всички служители, които знаят чужди езици. Те ще упътват към различни прояви и дестинации туристите. На 7 януари на Източната порта ще бъде открит нов Информационен център. Той е предвиден като ново улеснение за чуждите туристи.

Перлата на Стария град - Етнографският музей, готви голяма фотографска изложба съвместно с регионалния център на ЮНЕСКО и Нов български университет. Тя се казва „Преоткриване на наследства” и в нея ще участват проф. Людмил Христов и доц. Васил Гарнизов. Ще бъде показана и експозицията „Песента на дървото”, в която ще бъдат представени различни старинни и модерни уреди.

В неделята на Откриващия уикенд за малките ще бъде открита и детска работилница. 

И малко катран в кацата с мед 

Както „Марица” вече писа, ул. „Д-р Стоян Чомаков” от два месеца е в „насипно състояние”. Първоначално тя бе разбита заради спукан водопровод, който наводни две къщи срещу Етнографския музей, а сега - заради нов строеж. Турският калдъръм е покрит с кал и пясък. „Само котките са щастливи тук”, каза тъжно един от съдържателите на магазини за сувенири. Скелето на строежа е заело половината улица, а туристите едва минават край него, за да стигнат до върха на Небет тепе.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?