Подай сигнал

Дядо Николай отслужва молебен в Червената църква

Регион

от Росен Саръмов 1163 прегледа 0

Дядо Николай отслужва молебен в Червената църква

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи вечерно богослужение с молебен канон към Света Богородица в Червената църква в Перущица тази неделя. Службата ще започне в 18.30 часа. Според църковния устав по време на Богородичния пост от 1 до 14 август всяка вечер в храмовете се отслужва молебно последование, в което се изпросва молитвеното застъпничество и закрила на Света Богородица.

Богослужението ще се извърши под открито небе в една от най-емблематичните ранносредновековни базилики от V век, носеща името на Божията майка, пред чудотворната икона на св. Богородица „Златна ябълка“.

Историческият музей на Перущица също е помогнал, за да стане богослужението. Църквата е на километър от града и е превърната в туристическа атракция. До нея се стига по 700-метрова пешеходна алея в ляво от главното шосе. Има маркировъчна табела при отбивката от асфалтирания път към църквата.

Червената църква е функционирала в Перущица повече от 1000 години. Разрушена е при турското нашествие през 14. век. Строителството ѝ започва след Сердикийския събор през 343 година. Арката ѝ се смята за уникален паметник на късноантичната архитектура. Под нея има баптистерий с форматна на кръст от червен мрамор. В него древните българи са почитали 7 християнски мъртъвци от района на Тракия.