Доживотник поиска 50 бона от държавата, нямал културен живот

Осъден на доживотен затвор за жестоко убийство пожела обезщетение от 50 000 лева, защото зад решетките не му били осигурени културни и информационни мероприятия.
 
37-годишният Назъм Азис предяви претенция за 10 000 лева от Министерството на правосъдието, и по-конкретно от ареста в Хасково и затворите в Стара Загора, Пловдив и Пазарджик, където е пребивавал за различни периоди. От Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ пък поиска още 40 000 лева заради нечовешко и унизително отношение от администрациите на същите ведомства, предава Дарик.

Азис твърди, че това станало причина да преживее гняв, яд, безсъние, болка, дискомфорт, загуба на вяра в държавността, загуба на развитие, нежелание за живот.
 
От представените пред Административния съд в Пазарджик документи обаче е видно, че са му предоставяни вестници, имал е достъп до книги от библиотеките на местата за лишаване от свобода. Можел е също така да си пазарува от затворническата лавка. В Стара Загора имал и достъп до кабелна телевизия. В общите мероприятия обаче не можел да участва, тъй като е осъден на доживотен затвор. В Пазарджик пък му позволявали да посещава клуба по интереси и да играе шах, табла, карти.
 
С тези мотиви съдия Георги Видев отхвърли исковете като неоснователни. Освен това те се оказаха изтекли по давност. Лишеният от свобода е осъден да плати разноските по делото, както и по 100 лева на ресорните министерство и дирекция.

Азис излежава наказание за жестоко убийство на таксиметровия шофьор Димитър Янакиев край Хасково през юни 2006 година. С негов съучастник наели таксито, а по-късно трупът на водача е намерен в лозе с огнестрелна рана във врата. Колата му пък е открита опожарена на около километър от мястото.
 
През годините зад решетките обаче не спира да съди Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“. Преди около година заведе и спечели дело, защото директорът на затвора не изпратил негови писма до Европейския съд за правата на човека и главния прокурор Сотир Цацаров. Преди това атакувал тъмничната администрация, защото надзиратели не го пуснали до лавката. Азис стана известен и с „голия си протест“ в Старозагорския затвор срещу отказа на тамошни служители да го заведат на сексолог.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?