Довършват ударно Английската до 15 декември

Вместо 180 радиатора школото ще купи само 20

До 15 декември Английската гимназия трябва да бъде довършена. Това е срокът, в който избраната с обществена поръчка фирма „ПОИС 32” трябва да свърши работата на пазарджишката „Термикс ЕС”.

Както „Марица” писа, ремонтът на елитното школо за 1,1 млн. лева, към които общината добави още 130 000, започна в края на миналата учебна година. Още в началото на лятото директорът Николай Радев предупреди, че нещата не вървят - работи се бавно, с малко хора на обекта и със съмнително качество. Тогава от „Термикс ЕС” реагираха, че ще засилят темпото и ще се справят за оставащите им близо два месеца, но впоследствие признаха, че не могат да довършат ремонта, и се оттеглиха. Школото остана със скелета и 20% свършена работа в навечерието на новата учебна година. Това е втори провал на пазарджишката компания, която по времето на Славчо Атанасов не се справи и с ремонта на дворовете на детски градини, като отново ги остави като строителна площадка в навечерието на учебната година.

Сега „ПОИС 32” поема щафетата да довърши работата в Английската срещу  898 851,46 лева. Водеща в обединението е „БГ Алтернатива” ООД със съдружници „Скафф” ЕООД и „ВС Инженеринг” ООД.

В училището вече се работи усилено на няколко фронта от фирмите в съдружието, каза директорът Николай Радев. Част от работниците полагат изолацията. Предишната строителна компания санира само северната страна на учебния корпус и започна общежитието на момичетата.
В същото време други работници монтират радиаторите от отоплителната система. До две седмици трябва да е готова в учебния корпус и работата да продължи в общежитията.

Раздвижването променя резервния план на директора Николай Радев, който възнамеряваше да купи 180 радиатора, за да топли зарязаните насред ремонта сгради. В новата ситуация ще купим само 20 отоплителни тела, каза той. И добави, че те няма да са излишни и след края на ремонта - ще се ползват за отопляване на стаите на администрацията по време на ваканциите, за да не се пуска само за тях парното, както и при олимпиади и състезания в събота и неделя.

В момента училището работи с променен режим. Временно е отменена кабинетната система и вместо паралелките да се местят от стая в стая, стоят в една и съща цял ден, а преподавателите се придвижват от един в друг клас. Целта е да се ограничи максимално движението. Проведени са инструктажи за безопасност. Сградният фонд е разделен на зони, в които се учи и в които действат бригадите, като коридорите между тях се отцепват.

„Не може съвсем да не се чува шум, доволен съм - вижда се, че има организация и се работи усилено. Отговорник по охрана на труда следи постоянно дали се спазват изискванията за безопасност на обекта”, коментира Николай Радев.

Докато приключи ремонтът в общежитията, там ще бъде позволено използването на духалки от къщи. Родители предложили да донесат отоплителни уреди и за учебния корпус, но ръководството предпочело да не рискува и да купи за там нови радиатори.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?