Подай сигнал

Дончев за атаката срещу НАП: Не е игра, целта е да се клати правителството

България

от Екип Марица 599 прегледа 0

Дончев за атаката срещу НАП: Не е игра, целта е да се клати правителството

Атаката срещу НАП е много тежък инцидент, по-тежко би било само ако някой би заличил, или променил данните. Не вярвам, че един такъв пробив е просто игра или има за цел да покаже, че някой е велик. При по-широк анализ, ако е организирано вътре в страната има за цел клати правителството, ако е организирано отвън - целта е да се клати държавата. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

Правени са одити на всички критични системи, но едно е данните да се съхраняват само за вътрешно ползване, друго е електронни услуги с външен достъп. Това ги прави много уязвими. Киберсигурността е едно безкрайно състезание, каза още Томислав Дончев.

Опити за кибератаки има редовно, през миналата седмица имаше опити за пробив и кибератака срещу 4 или 5 институции. Проверих си данните и аз, има фрагментарна информация, която е изтекла и за мен. Ние трябва да върнем доверието на хората към тези системи, коментира Дончев.

Трябва да видим каква е геометрията на вината за случилото се. Организационни мерки трябва да бъдат взети. Един от изводите е, че трябва да харчим повече за киберсигурност, за момента даваме 5 милиона лева за киберсигурност. Кой колкото е виновен, ще си понесе вината, обясни вицепремиерът.

Преразпределението на отговорностите между общини и държава не означава вдигане на данъците. Според вас, кой трябва да носи отговорност за построяването на една детска градина в общински град. Естествено, държавата трябва да помага. Идеята за данък "Богатство" се появява не за първи път, не обичам да се изказвам, без да съм прочел цялото предложение. Преди няколко години имаше подобен опит във Франция и голяма част от богатите хора се изнесоха да живеят в Швейцария, каза още Дончев.

Понякога се налага да се взимат и радикални мерки в ГЕРБ. Няма нищо спорно в номинацията на Фандъкова за кмет на София, не е взето решение, но тя е един добър кмет, с доказани резултати. Кметът на Бургас е изключително добър политик също, коментира Томислав Дончев.

Безспорно съществуват рискове за създаване на корпоративни зависимости на партиите след редуцирането на субсидията. Аз не твърдя, че този модел е най-добрият, но това е волята на хората. Тепърва в ГЕРБ ще създаваме вътрешни правила, приемането на дарения ще е доста рестриктивен процес. За мен по-добрият вариант е да не приемаме дарения, когато имаме някакви съмнения, отколкото след това да ги връщаме, заключи вицепремиерът.

Коментари


Прави са хората тук, трябва да разрушим тая престъпна държава! Да изгорим Народното събрание, Правителството, Президентството и да обесим всички политици и бизнесмени и накрая да си запалим къщите, хотелите, банките, ресторантите, производствените и търговските фирмите частни и държавни, складове училища и университети! Естествено после ще умрем от глад, ама какво от това?? Важното е че така е искал народът! Народът протестър! Накрая ще дойдат китайците и всичко ще тръгне по мед и масло! А ако остане някой българин тогава и протестира, като сега ще го застрелят в тила на секундата! Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!

Тя държавата се разпадна, той за клатене говори!!!

Не е въпросът колко ще харчим за киберсигурност, г-н Дончев! Когато на почти всички постове в държавата са назначени некадърни партийни калинки, които нищо не могат да свършат, дори и сто милиона да харчим, пак ще е същото! Защото и фирмите, които наемате за поддръжка са все на "специални хора", избрани не заради това, което трябва да се свърши! Спомнете си срива в "търговския регистър", провала с е-винетките, с ТОЛ-системата, която другия месец трабваше да заработи. И много други! Цялата държава едва функционира, проядена от корупция, жажда за власт и слугинаж на чужди интереси - източни и западни!