Домоуправител запорира сметките на гурбетчия в Англия

Задължението на Васил Сотиров към етажната собственост скочило от 150 на 960 лева след начислените такси от ЧСИ и адвокатските хонорари

Пловдивчанин, живеещ във Великобритания, е принуден да плаща цялата такса за етажна собственост на три апартамента в Пловдив, които никога не е обитавал. Доскоро мъжът давал половин такса за всяко жилище, като внасял парите веднъж на 4 месеца. Професионалният домоуправител „Ариете хоум“ обаче счел това за забава и го дал на частен съдебен изпълнител. Така човекът бил осъден по бързата процедура за неплащане на такса вход. Освен това задължението му скочило петорно, след като към забавените вноски от 150 лв. били начислени още близо 800 такси за ЧСИ и адвокатски хонорар на "Ариете хоум". 

Васил Сотиров закупил жилищата преди 2 години с инвестиционна цел. Възнамерявал да ги даде под наем, след като довърши ремонтните дейности по тях. С професионалния домоуправител се разбрали да плаща вноските за 4 месеца накуп. Причината е, че живее зад граница.

До проблема се стигнало през пролетта, когато събранието на входа решило собственикът да плаща цялата такса вместо половината. Така вместо професионалният домоуправител да прибира по 7,50 лв. месечно на апартамент, от Васил Сотиров вече се искали по 13 лв.  Решението обаче гласували едва 21 души от общо 85 живеещи в комплексите Оазис 4 и 6. Това според Сотиров е незаконосъобразно. Наредбата гласи, че деца до 6 години и обитатели, които пребивават в жилищата до 30 дни годишно, или не плащат такса, или тя е наполовина. Освен това решението е взето с гласовете на по-малко от половината живеещи в кооперацията.

Сотиров недоумява защо при това положение съдията се е произнесъл в полза на ищеца. Освен това човекът не разбира кое е наложило да бъде даден на ЧСИ. „През няколко месеца ходя до офиса на фирмата да си плащам таксата. След като е възникнал проблем, можеха да ми кажат. Щях да помоля някой познат да им носи парите всеки месец, вместо да ме съдят и да ме товарят с излишни разходи. Когато ги попитах защо не са ме уведомили за проблема, отговорът беше, че водят доста дела и не помнят всеки отделен случай“, обяснява Сотиров.

Собственикът научава, че е осъден и дължи 960 лева, чак след като му запорирали две банкови сметки. "Все още ЧСИ не може да се разпорежда с парите, затова ме извикаха да подпиша документ, с които да освободя сумата. Аз обаче отказах, защото смятам да обжалвам решението“, аргументира се Сотиров.

По думите му фирмата домоуправител често давала на съд за дълг от 50 лв. Според него до това се стигало, защото адвокатът, които водел делата, бил роднина на собствениците на компанията и по тази схема групата печелела пари на гърба на хората. „Марица“ се опита да се свърже с Ариете хоум за коментар. При едно от многократните позвънявания вдигна служител на фирмата, който обясни, че управителят <210> ще се свърже с медията. До редакционното затваряне на броя това не се случи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
9 коментара
Диана

Диана

08.08.2019 | 16:23

Общото събрание може да взима решения, които са в рамките на закона за етажната собственост. Иначе решението с предварително заплащане за година е добро.

Отговори
5 0
Пловдивчанин

Пловдивчанин

08.08.2019 | 14:35

Аре бе.... Забравил.... Заб@вил... Ко са праят на умрели лисици ей таквиз? Имам съсед, който от 5 години живее извън страната. Един път в годината някой негов човек внася авансово сума приблизителна колкото са годишните разходи. От месечната справка, която професионалния Домоуправител предоставя е видно колко лева е на плюс. Този му почин взе да да споделя и от други.... Така че, който има брада си има и гребенче!

Отговори
4 5
браво

браво

08.08.2019 | 14:06

Дано най-сетне някой от наглите тарикати си намери майстора! Като не иска да плаща - къщата на село! Колко и как ще плаща решава общото събрание! Как ще работи асансьорът, ако нему е платена таксата? как ще се почиства и поддържа стълбището, ако не се плаща? Когао 1 не плаща, сумата се разпределя върху останалите.

Отговори
7 10
Диана

Диана

08.08.2019 | 12:36

По закон е длъжен да плаща фонд ремонт и обновление, a режийните ако не пребивава повече от 30 дни може и да не плаща. Доста хора плащат по половината. Най -вероятно ще падне в съда. Имаше нещо обаче за затворените комплекси като тези на морето. Не знам неговите жилища дали са в такъв комплекс.

Отговори
5 2
Иво

Иво

08.08.2019 | 10:59

Поредния тъпак, решил да си разсрочва на чужд гръб.Ще се научи сега да си плаща.Плащал след 4 месеца.Защо не плати предварително?Защото е голям тарикат ли?

Отговори
8 16
Батко

Батко

08.08.2019 | 10:21

Пълна глупост е да плащаш за нещо, което не потребяваш. По закон се плаща за поддръжка за общи части, но за режийни не се дължи нищо ако не се ползва жилището. Тоя запор ще падне в съда.

Отговори
17 8
Бубу

Бубу

08.08.2019 | 10:14

Не съм съгласна държавата да ме задължава да плащам ина „професионален домоуправител„

Отговори
15 9
ттт

ттт

08.08.2019 | 09:32

Защото вие сте длъжен да си плащате разходите,а не да ви "гонят" за да дадете парите.Но вие сте 100% -ва представителна извадка на българина.Ако може да не си плати,да мине за сметка на другите,да похарчи парите за ракияи бира,но не за нуждите на "общите части".Ето затова сме потънали до гуша-във всяко отношение,ние българите.

Отговори
18 13
Аз

Аз

08.08.2019 | 09:30

Инвестициите не носят само приходи, по тях има и разходи и някой трябва да ги плаща. Браво на домоуправата, така се прави.

Отговори
13 16

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?