Долу ръцете от Криско!

Или защо искаме да влезем в европейската филхармония с мурафети от реквизита на рапа

До евроизборите остават 43 дни, но още никой не е чул да се дебатира състоянието на Съюза, защо ще избираме евродепутати, кои да изберем и какво ще защитават избраните в една коренно променена Европа. За сметка на това апартаментният ураган набира такива сила, че скоро може  да удари и в международното положение. Както намекна Жаблянов в оправдание на имотите си. Тогава министерството на външните работи спешно трябва да се преименува в Държавен апартамент на Република България, което ще е международен знак, че чакаме някоя Кьовеши да ни оправи корупционната среда.

Евроизборите, естествено, не носят келепир като местните и парламентарните, но все пак е добре да се напомни, че ще гласуваме за общия ни европейски дом, или казано актуално, за общия ни апартамент. И тъй като в момента политолозите и особено социалните антрополози са ангажирани най-вече с бита на българския народ, и по-специално на неговата елитна извадка, за европерспективата се допитах до баба, която досега не е сгрешила в политическите си прогнози. На въпроса какви депутати трябва да изпратим в Европа, тя е категорична: Само моми! Мъжете хайлазували, задявали брюкселските дами и се успивали за най-важните гласувания, а момите поне ще си намерят мъже от евросой. Може и след брака да си променят фамилията, но така постепенно ще постигнем ефекта от женитбите на цар Иван Асен Втори, който само чрез сватби направи велика България. Ето за такъв брилянтен дипломатически ход не може да се досети дори и професорът, дето съветва президента.

Може би затова Нинова отсвири от листата задомения Станишев и заложи на  Позитанската дева, която също е нещо семейна, но това не пречи да срещне в Брюксел някой потомък по съребрена линия на Орлеанската дева. А станем ли сватанаци с Франция, планът Макрон моментално отпада. Стратегически замисъл до червено. Но неизведен докрай, защото сега и другарката Нинова ще се обяснява как си купила широчкото жилище, когато уж не била във властта, а пък "Техноимпекс" не бил апартамент.

Обяснения валят от опозиция, от министри и замове, от депутати, от кметове, от общински съветници. Ще напоят хубаво жадната за справедливост и морал майка земя. Защото апартаментът, вилата, имотецът се оказаха пресечната точка на малката и голямата корупция. Точка, много по-разбираема от това да продадеш един подарен завод за милиони, да си купиш със спестявания от заплата електроцентрала или обръчи от фирми да ти построят сарай.

Няма лошо, от долу се ражда гражданско общество. А отгоре - тотално взаимно омаскаряване, което изпълва и ще доизпълни със съдържание предизборната битка.

Ще се замерват до дупка. "С  прашка ш'та свалям", както пее Криско, който превъзбуди интелигенцията с еретичната новина, че ще прави концерт с разградската филхармония. А интелигенцията ни има една особеност - тя е само интелигентна. Ако имаше и чувство за хумор, щеше да прозре как рапърът неволно сътвори перфектната картина на предизборния ни дебат - искаме да се впишем във филхармонията на Европа с мурафети  от реквизита на рапа. Политическите опоненти използват такава каруцарска лексика, че пред тях  100 Кила  изглежда като Петрарка.

Само че европейската филхармония вече е тревожно нехармонична: Меркел се пенсионира, а диригентската пръчица в ръцете на Макрон прилича по-скоро на бухалка. Английският солист си отива, цигулката и виолата превключват на различни скорости, от духовата секция се излъчват неясни сигнали, под въпрос е кои ще бъдат централните образи на музикално-драматичното действие, с които трябва да е свързана интродукцията. А може и без въведение, то не е популярно сред популистите и националистите, ако заиграят централна роля, както показва историята на оперното изкуство. Особено на онова, кресливото, зародило се в Мюнхен.

И какъв е смисълът, ако с политически рап излъчиш депутати рападжии, от които да чакаш не само да се ориентират в пренареждащата се структура на европейската филхармония, ами и да донесат и защитят ползи за България? В изкуството експериментите и провокацията често водят и до успех, в политиката - до катастрофа.

Така че, долу ръцете от Криско! Да негодуват, когато момчето стане евродепутат.

А засега е най-актуален бабиният съвет - да изпратим в Брюксел моми. Особено поради тоталната липса на някой Иван Асен, който да оглави коя и да е листа. Allegro Vivace.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
bnbn

bnbn

29.04.2019 | 10:29

В един прекрасен ден мъжът ми каза, че не му е нужна такава непълноценна жена, приличаща на дебела крава. Не можете да си представите какъв удар беше това за мен: любимият ми човек ме унизи, накара ме да се чувствам още по-ужасно, а след това просто подава молба за развод. На мен дори ми минаваха мисли за самоубийство, защото животът без любим човек и деца няма смисъл.ужасявайки се от своето дебело тяло аз твърдо реших, че трябва да се променя и да стана идеална.Това ми помогна ! http://bit.ly/2kqNpXz

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?