Подай сигнал

Дочакахме: ВиК подписва договора за Южния колектор

Тръбата ще мине по бул. „Никола Вапцаров”, Коматевско шосе и бул. „Александър Стамболийски”

Пловдив

от Валентина Йеремиева 1223 прегледа 0

Договорът за изграждането на Южен обходен колектор ще бъде подписан през тази седмица от министъра на околната среда Нено Димов и управителя на ВиК-Пловдив Спартак Николов.

Инвестицията във водопроводна и канализационна мрежа е над 115 млн. лева. По-голямата част от тези средства - близо 86 милиона - ще бъдат вложени в подземната инфраструктура на областния град. Останалите пари са предвидени за помпените станции "Север" и "Юг" и довеждащи водопроводи. Проектът включва също така обновяване на ВиК мрежата в общините Асеновград, за която са планирани 7,5 млн. лева, Карлово, Стамболийски и Първомай.


Средствата за дългоочаквания колектор се осигуряват по Оперативна програма „Околна среда” „Предпроектните инвестиционни проучвания са приключени. Попълнена е апликационната форма. В процеса на подготовката са направени шест-седем междинни доклада, които бяха внесени от консултанта в МРРБ. Всичко това е свързано с огромна работа на екипа, участвал в проекта за мерки, насочени към подобряването на водопроводните и канализационните услуги”, обясни вчера за „Марица” Спартак Николов.


Основният колектор представлява сложно съоръжение от чугун с диаметър три метра. Канализацията е смесена. Ще се копае на дълбочина шест-седем метра. Тръбата ще мине по бул. „Никола Вапцаров”, Коматевско шосе и бул. „Александър Стамболийски”. Допълнително ще се правят отклонения и довеждащи водопроводи от помпените станции "Север" и "Юг". В момента се изготвят парцеларни планове и ПУП-ове за Пловдив и общините, включени в проекта.


Очаква се през ноември да бъде обявена обществена поръчка, разделена на няколко лота, а изпълнението да започне догодина.


На бул. „Александър Стамболийски” отдавна е назряла необходимостта от подмяна на водопровода и канализацията, а успоредно - и от разширението на пътя. Аварии стават всеки месец. На кръстовището с ул. „Стефан Стамболов” от два дни отново шурти вода. Екип на ВиК-Пловдив ще проверява днес къде е поредният пробив.