Доц. Петко Недев призна: Отложено е сливането на болниците "Свети Пантелеймон" и "Св. Мина"

Управителят на МБАЛ "Св. Панталеймон"

- Доц. Недев, докъде се стигна със сливането на МБАЛ "Свети Пантелеймон" и МБАЛ "Св. Мина"?

- Доколкото знам, е отложено. Разглежда се отново в комисиите на ОбС.  Първо трябва да се види какви договори е сключило ръководството на МБАЛ "Св. Мина". Отделно трябва да бъдат изслушани забележките на Здравната каса и РЗИ. Самата процедура е от компетенциите на Община Пловдив и Общинския съвет. Най-точен отговор какво става може да даде кметът на града.

- А ролята на министерството каква е?

- Много важна - без негово съгласие не може да се осъществи сливането на двете болници.

- Дълговете на МБАЛ "Свети Мина" ли са причината за забавянето?

-  Да, това е една от най-важните причини. Този въпрос трябва да се реши в полза на болниците. Ние сме притиснати от системата. Здравната каса ни казва колко легла да имаме на месец. Проблем ни създава и софтуерът. През февруари сме лишени от 86 легла. Ако е трябвало да ползвам четири легла в понеделник например, а сме настанили петима лежащи пациенти, софтуерът ги изтрива всичките, на нула сме и не получаваме никакви пари. Не може да се постъпва така, от това страдат пациентите, които стават жертва на бюрокрацията. Когато те порежат, приемаш само толкова хора, колкото ти разпореди системата. Останалите търсят други начини да се лекуват, дори ти да предлагаш най-добрата услуга.

Натискат ни непрекъснато да внимаваме с ръста на заплатите, а в същото време искат да увеличаваме приходите. В същото време от синдикатите искат по-високо заплащане. Подготвих им анализ и в него им посочих, че ако ФРЗ стигне 80% от разходите на болницата, нямаш пари да плащаш тока и водата и пътят към фалита е близо. Тогава ще се появят спасители на болницата и ще трябва да им целуваме ръцете. Те ще дадат пари за развитие на медицинската дейност, а  на свободните терени на здравното заведение ще си развият бизнес за милиони и ще бъдат щастливи. Завесата ще падне. Никой не казва защо тези схеми в здравеопазването продължават с годините. Ето аз управлявам МБАЛ "Свети Панталеймон" шест години, написал към и концепция за общинското здравеопазване. Направил съм всичко по силите си, но промяна няма.

- Предстои конкурс. Ще се кандидатирате ли отново за управител на МБАЛ "Свети Панталеймон"?

- Все още мисля по въпроса.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?