Доц. д-р Стойчо Стойчев: Слави Трифонов изтърва момента да направи партия

Корнелия Нинова няма капацитета да управлява, разцепи партията, битката там предстои

Ако шоумен №1  тръгне да прави структури за кметския вот, местните акули ще го изядат с парцалите. Пистата, по която тича БСП, е нищо общо с ЕС - искаме да свалим Бойко и ГЕРБ. Има социологически картел, част от него работи, за да внуши, че БСП води с малко пред ГЕРБ - така се привлича конформистки вот, казва проф. д-р Стойчо Стойчев.

- Ако ГЕРБ спечели евровота, няма да има предсрочен парламентарен вот, е сред прогнозите, които обикалят медиите. Вие споделяте ли я, доц. Стойчев?

- Още от 2017 г. насам отхвърлям изобщо да има предсрочен парламентарен вот, но много мои колеги политолози и социолози откровено спекулираха с тази тема след изборите тогава и даваха прогнози за нещо, което на тях им се искаше да стане, без да има реални предпоставки за това.

Нормално е в една коалиция да има спорове и междуличностни борби. Има ги и в управляващата коалиция - и в малката, и в голямата. Веднага обаче излизат едни политолози и апокалиптично пророкуват: “Има трусове, мнозинството ще се разпадне!”

- Как обяснявате трусовете вие?

- Малката коалиция в това управление - патриотите, са с доста бизнес ориентирано отношение към властта. Каквито и да са споровете и пререканията помежду им, те са наясно, че за тях няма и няма да има по-изгодна позиция от тази да са ключов партньор в голямата коалиция и с министерски постове. Такова мнозинство трудно би могло да бъде съборено отвътре.

От друга страна, всякаква друга зависимост на ГЕРБ, да кажем от ДПС или от БСП, формална или неформална, е много по-неизгодна за тях, отколкото от патриотите. И колкото от ДПС и БСП да обясняват, че коалицията с ОП е имиджово вредна за ГЕРБ, всъщност е точно обратното. Нещо повече - и в Америка, и в Централна, и в Западна Европа тези донякъде ксенофобски, но и патриотични и националистически формации трупат популярност.

- Каква е причината?

- Появи се нова линия на разделение - вече не е само ляво-дясно, но и про- и анти-Европа. Про-Европа обединява либерални ценности, толерантност към различните религиозно-етнически, сексуални и всякакви други различия. Ответната страна обаче ги пакетира като нещо либерастко, джендър

и не знам какво си движение, което отхвърля напълно. Виждате какъв обществен натиск има върху правителството, щом се заговори за стратегия за детето или за Истанбулска конвенция. Затова за ГЕРБ се оказва най-изгодно да е в коалиция с патриотичните формации. По тази причина нищо по-добро от тази коалиция не може да се случи в близките 5-10 г.

- Кой извън управляващата коалиция е в състояние да предизвика предсрочен парламентарен вот?

- Това са вътрешнопарламентарните партии - БСП, ДПС, “Воля”. За “Воля” е ясно - ако сега има предсрочни избори, ще са извън НС. Затова е от интерес за “Воля” парламентът да си изкара пълния мандат. А евровотът ще е тест колко подкрепа събира Марешки.

Според мен Корнелия Нинова нито има капацитет да управлява, нито иска. Какво говори публично, е друг въпрос. Тя успя да разцепи партията, и то по линия Европа - анти- Европа. Опитва да я превърне в някакъв ляв вариант на Орбан, където, като събереш национализъм и социализъм, в крайна сметка се получава националсоциализъм. Някакви идеологически амалгами от сорта на 20-те и 30-те години на ХХ в.

От друга страна, в БСП около Станишев се обединява крило, което иска тя да е една нормална европейска партия. Според мен сблъсъкът в БСП ще е много голям. Пленумът на БСП на практика бламира Нинова и отхвърли нейната листа, като нареди други хора. Това е знак, че има градове и села, които са против националното ръководство. Знак, че в БСП има и териториално разцепление, а това са структури с влияние в общинските съвети. Така че битката в БСП тепърва предстои.

- ДПС се откроява като трета сила. Какви са перспективите й?

- ДПС до съвсем скоро имаха голяма битка с ДОСТ. Публично никъде не го показаха. Но през 2017 г. двете конкуриращи се групи буквално се биеха по села и градове из Родопите. ДОСТ бе проект на турската държава със силната подкрепа на режима в Турция, докато ДПС клони по-скоро към Русия, като гледа да се еманципира от Ердоган и свързани с него крайни ислямистки групи, финансирани от Саудитска Арабия, Катар и други места. Знае се, че и Турция, и ДПС много активно работят със изселническите организации и този електорат се брои по списък - така че на това поле също има борби. Но вероятно сега този проблем ще се изчисти, защото ДОСТ е почти удушеннпроект особено след пътния инцидент с Лютви Местан. Не че е умишлен, но на практика приключва ДОСТ. На евровота вероятно те почти ще изчезнат електорално.

Призивът на Доган към младите за прошка може да се чете като реверанс към Корман Исмаилов. Може би го кани заедно с другите, които навремето излязоха с Касим Дал от ДПС, да се върнат обратно. Та те от времето на Гюнер Тахир с НДПС нямаха такова голямо роене и разцепление. Предпочитат да разрешат кризата, в която са, преди да тръгнат към директно включване във властта.

Към момента позицията им е много добра, тъй като могат да търгуват различни неща с парламентарна подкрепа. Така че и там няма субект, който искрено да иска предсрочен вот и да работи за него. Останаха извънпарламентарните партии.

- Говори се усилено за Слави Трифонов, който според медии на 1 юни щял да учредява партия.

- Нека пишат за 1 юни. Той изтърва момента. Когато претопляш една манджа дълго време, тя става клисава. Вероятно ще се пробва на местните избори, както ГЕРБ навремето влезе в политиката. Вярно, да си осигуриш присъствие в местната власт, е стъпка след това да разширяваш влияние. Но Слави Трифонов няма капацитет да прави структури по места, тръгне ли да ги създава, местните акули ще го изядат с парцалите. Не е както ГЕРБ едно време с контактите на Цветанов и Борисов - те имаха много силни мрежи през МВР по места. Трифонов изтърва момента да направи партия

 

Подробности четете тук

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?