Доц. д-р инж. Никола Добрев представя "Срещи по пътя"

Издателство „Контекст“ и доц. д-р инж. Никола Добрев организират представянето на книгата „Срещи по пътя“. Събитието ще се състои днес от 18:00 часа в Камерната зала на Драматичен театър „Пловдив“.

В книгата на инж. Никола Добрев „Срещи по пътя“ читателят е привлечени от откровението на автора. С много човешка топлота, увлекателно и неподправено инж. Добрев разказва за сложния си житейски път, за личностното и професионалното си израстване като научен специалист, инженер-металург и мениджър.

Авторът не натрапва спомените си. С фина и деликатна прозорливост той ни напомня, че всеки от нас трябва да търси корените на жизнения си път в семейната среда, в училището, сред приятелите. Превръщането ни в зрели, целенасочени и успешни личности донякъде е по волята на случайността и съдбата, внушава с разказа си инж. Добрев, но в още по-голяма степен е плод на нашето собствено вътрешно израстване на основата на житейския ни път и на житейския избор, който правим.

Повествованието на инж. Добрев е обагрено с тънка, едва доловима нотка на самоирония, която е най-зрелият показател за мъдрост и човечност.

Въпреки трудностите и превратностите на обществения ни живот през последните три десетилетия инж. Никола Добрев разказва за своя професионален път и за промените, на които той е не само свидетел, но в които е и активен участник, с чувството за достойно изпълнен личен, професионален и обществен дълг.

Спомените на инж. Добрев безспорно са ценен принос за най-новата ни история, защото документират пътя на съхраняване и израстване в индустриална структура по световните стандарти на ключово за българската икономика предприятие – КЦМ АД. Читателят ще остане удивен да осъзнае, че борбата за запазване на КЦМ АД е не само битка за настоящето и бъдещето на металургията у нас, но и битка в името на хората; битка за тези, които намират своето поприще и житейско призвание в металургията, а така също и за хората, които живеят в околностите на предприятието. Грижата за тяхното здраве се осъществява чрез изграждане на най-модерни системи за екологична ефективност и екологична защита и чрез специални социални програми за подпомагане.

„Срещи по пътя“ на инж. Никола Добрев е доказателство за това, че когато силно желаеш нещо, когато не се страхуваш и се бориш за постигането на дадена цел, няма сила, която може да те спре по пътя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?