Доброволци се заселват в селата до Карлово

Инициативата е на "Резиденция Баба" и цели млади хора да помогнат за развитието на малките населени места в страната

Доброволци ще живеят месец в домовете на възрастни хора от карловските села. Те ще разговарят с местните баби, за да разберат за традициите от първа ръка, ще документират местния фолклор, дори може да затварят заедно зеленчуци. Ако попаднат на подходяща майсторка, ентусиастите ще научат и някой местен занаят. В селата от Подбалкана живеят тъкачки, майсторки на калоферската дантела, както и виртуози в дърворезбата.  

Целта е доброволците да използват наблюденията си и наученото, за да създадат своя идея и помогнат на селото да се развива. Също така те ще могат да опитат от живота на село и ще преценят какво не им достига, за да се пренесат да живеят от града на село.  

Инициативата е на "Резиденция Баба", с чиято помощ през 2015 г. за първи път 17 младежи живяха в 4 родопски села - Югово, Джурково, Дряново и Манастир. 

Доброволците ще пристигнат в карловските села на 6 септември и ще останат там до 1 октомври. Изискванията към кандидатите е да са на възраст от 18 до 40 г., трябва да имат добри социални умения и да работят в екип. Да се интересуват от българския фолклор и да са инициативни.

Регистрирането на участниците става онлайн до 9 юли на сайта на "Резиденция Баба". Преди да се потопят в общността на селото домакин, кандидатите ще минат през обучение и получат стипендия. Като резидент ще се сдобият с ментор или менторка, които ще им бъдат подкрепа през цялото време. 

Всеки, който иска да научи още за инициативата, може да го направи в сряда на среща с представители на "Резиденция Баба"  от 18 ч. на ул. "Бетовен" 12 в Пловдив. 

Въпросите, които ще се засегнат, са: Какво е нужно на едно село, за да заживеят млади хора в него? Какво е нужно на тях, за да имат условия да развиват потенциала си и да не „отпадат“ от технологичните и културните иновации, случващи се в градовете? Как могат младите градски да са от помощ на местните от селата и обратно? Какво би ти било нужно на теб, за да заживееш на село?

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?