Подай сигнал

Добрата новина: Учител подготвя таланти безвъзмездно

Ученичките на Михаил Тодоров от СУ „Христо Г. Данов” вече обират точки в националните музикални конкурси

Образование

от Елица Кандева 964 прегледа 0

Деца от пловдивско училище обикалят национални конкурси и обират златните медали по фолклорно пеене. След като миналия уикенд второкласничката Габриела Динева и третокласничката Гергана Райчева заеха първото място на национален конкурс в Шумен, през предстоящите почивни дни заминават за надпревара в Стара Загора. Зад успехите им, освен таланта и подкрепата на семействата, стои и един млад и сърцат учител - Михаил Тодоров, който преподава по музика в СУ „Христо Г. Данов”. С децата, у които е открил специална дарба, той работи допълнително в извънучебно време на доброволни начала.

Открих Габи и Гергана за фолклорното пеене случайно, когато при постъпването си в училището преди две години създадох вокална група „Веселите ноти”, разказва Михаил Тодоров. Още тогава Гергана постигнала първия си успех - второ място на национален конкурс в Габрово. Напредъкът на момичетата ги води и към още призови места. На четвъртото издание на националния конкурс „Децата на България пеят, рисуват и танцуват” в Шумен, който се организира от СУ „Сава Доброплодни” с подкрепата на Регионалното управление по образование и под патронажа на кмета Любомир Христов, двете малки пловдивски певици се оказали в най-оспорваната категория. Трябвало да надпеят около сто участници от цялата страна, а конкурсът продължил от сутринта чак до мрак. Габи спечелила журито с изпълнението си на народните песни „Петко Рада пръстен даде” и „Тинка, най-мънинка”, а Гери изпяла „Тъмен се облак зададе” и „Калино, Радо, мъри”.

И двете момичета са много музикални и ако продължат да се занимават с музика, им предвещавам много добро бъдеще в тази област, казва учителят им. Той има и още едно откритие ​- 6-годишния Кристиян Михайлов, който в момента е в подготвителната група в СУ „Христо Г. Данов” и наесен ще е първолак в школото. С него и с двете момичета Михаил Тодоров работи два пъти в седмицата извънредно и безвъзмездно, за да „отгледа” таланта им и да шлифова гласовете. Кристиян пропуснал надпреварата в Шумен заради тревогите, че е още малък да пътува и да участва в големи надпявания, но пък ще се включи тази събота в конкурса „Орфеево изворче” в Стара Загора. После идва ред на националната надпревара „Песенна дъга над Кутев” в Котел.

Самият учител по музика е завършил там СУ „Филип Кутев”, а педагогическата си квалификация е получил в АМТИИ в Пловдив. От аудиториите влязъл направо в класната стая преди 2 години. В момента е на 27 г. и освен да преподава музика по учебната програма от подготвителна група до 9. клас, Михаил Тодоров счита за своя мисия да подклажда интереса на учениците към фолклора. „Искам да им покажа красотата и богатството му, колко необятен може да бъде, когато го опознаваш”, казва той. Вярва, че децата трябва да се занимават с изкуства от най-ранна възраст. „Това им дава свобода да изразяват себе си. Но във вокалната група се учим и да се слушаме един друг, никой да не доминира и да постигаме хармония”, обяснява учителят. В същото време държи всяко дете да си казва мнението.

Сред инициативите на преподавателя по музика е благотворителен концерт в школото, който събрал 1200 лева за Дома за възрастни хора. Водил е децата в операта, а после музиканти оттам изнесли урок „Опера по пижама” в подготвителната група в училището. Влезли при хлапетата с цигулка, виолончело и контрабас, когато те току ставали от следобедния сън. Малчуганите седнали върху възглавниците, както са си с пижамите, и се заслушали в разказа за какво служи лъкът и как с него се извлича звук от струнен инструмент. През април учителят планира да направи и открит урок с възпитаниците си, за да покаже на какво ги е научил.


Коментари