Подай сигнал

До 50 бона глоба за къщата с тапетите

Повечето сгради в Капана са със сменени оригинални дограми и витрини

Пловдив

от Росен Саръмов, Руслан Йорданов 8644 прегледа 0

До 50 бона глоба за къщата с тапетите

Между 10 000 и 50 000 лева административно наказание грози собственичката на къщата с тапетите на Петте кьошета в Капана. Дали ще бъде наложена подобна глоба, ще реши министърът на културата Боил Банов, обясни кметът на „Централен” Георги Стаменов.

Постройката от 1902 г. бе облепена преди две седмици с цветен винил, който изобразява каменна фасада и бръшлян. Административно наказание заплашва и къщата на копривщенеца хаджи Семко Палавеев на ул. „Георги Бенковски”.

Дълги години имотът пустееше и беше място за бездомници и наркомани.

Сега е напълно обновен, като собственикът му е оставил част от фриза на старата дограма, а новата е в стила отпреди ​век. И въпреки това и за него ще решава комисия от НИНКН.


Къщата с тапетите е собственост на 18-годишно момиче. Майка й Надя помоли тя да не бъде безпокоена.

„По подобен начин се запазват фасадите на старите къщи в Италия. Този винил ще издържи 10 години. Ние не сме пипнали изобщо дограмата на тази къща - виждате оригиналната 100-годишна витрина и прозорци”, подчерта Надя.

Тя твърди, че нейната къща, както и съседната на героя от Съединението Христо Дюкмеджиев са едни от малкото запазили оригиналната си дървена дограма.

„Навсякъде другаде къщите са с алуминиеви прозорци и никой не ги закача. Освен това ние не сме паметник на културата”, допълни Надя.


„Може да не са паметник на културата, но е част от колективния ансамбъл на Капана, а сградите в ансамбъл подлежат на съгласуване, когато се пипа фасадата им. Има констативен акт и тапетите при всички положения ще бъдат махнати, а дали ще има глоба, ще реши министърът”, каза кметът на „Централен” Георги Стаменов.


Другата заплашена къща ​- домът, където е живял Семко Палавеев, също ще бъде санкционирана, въпреки че вече е като нова.

„Там се получи бутафория ​-лепиха стиропор по стените, дограмата е сменена. И за нея ще решава комисията от НИНКН”, обясни кметът на „Централен”. Санирането й не било съгласувано с Министерството на културата.


Проверка показва, че по-голямата част от старите къщи в Капана са със сериозно променени фасади. Приземните етажи с оригинална дограма и едновремешни капаци са заменени масово с модерна алуминиева или PVC дограма.

Всяка втора къща е надграждана, а щорите, които запечатват първите етажи, са изрисувани с всякакви сюжети.

"Защо не се заемат с тези груби нарушения, а се хванаха за нашите тапети", пита Надя.

80 ценни сгради красят артквартала

От 400-те сгради в Капана 80 са със статут на индивидуални паметници. Последния си облик той добива след опустошителен пожар през юни 1906 г., който изпепелява работилниците и дюкяните на майсторите.

Изграждането на квартала в новия му вид започва след Първата световна война. Редица от зданията са дело на бележити български архитекти. През 1920-те години арх. Тома Търпанов е направил проектите на къщи по ул. „Княз Богориди“, ул. „Абаджийска“, „Златарска“ и др.


В артквартала работят и известните пловдивски архитекти като арх. Христо Пеев, Стойко Стойков и Георги Бъчваров.

В стилово отношение архитектурата на повечето сгради в района се придържа към изразните средства на сецесиона, като при по-новите се долавя влиянието и на конструктивизма - по-опростени и изчистени линии и детайли.

Първият регулационен план на Йосиф Шнитер предвижда нова, модерна улична мрежа, в резултат на която обаче са загубени някои от характерните улички и вместо тях се появяват по-широките прави улици - „Йоаким Груев“, „Георги Бенковски“, „Богориди“.

През 1980 г. започва възраждането на Капана като търговско-занаятчийски квартал при максимално запазване на уличната мрежа и реставрация на сградите, дали статута на квартала - „Групов паметник на културата“.

Пред няколко години пък започна превръщането му в туристическа атракция и културна сцена.

До 50 бона глоба за къщата с тапетите

До 50 бона глоба за къщата с тапетите

До 50 бона глоба за къщата с тапетите

Коментари