До 3 паралелки повече в професионалните гимназии

Допълнителните места ще поемат по-големия випуск седмокласници

Профилираните паралелки с прием след 7. клас остават 88 като миналата година, а с нови 34 професионалните стават общо 148 в Пловдивска област. Те ще трябва да поемат изцяло разликата между миналогодишния и настоящия випуск седмокласници. Това лято завършващите основно образование са 5761 - около 250 повече.


Това е заложено в план-приема, който бе приет от Постоянната комисия по заетостта към областната управа и предстои да бъде внесен за одобрение в МОН.

При оформянето му се ръководихме от политиката на МОН да има повече професионални паралелки и повече от тъй наречения STEM профил - математика, природни науки, IT и техника, обясни Иванка Киркова, началник на Регионалното управление по образование. Отчетена е също информацията от национално и регионално представени работодателски организации относно очаквания дефицит на кадри. 

Разчетът е съобразен с общинския план за преминаване изцяло на едносменен режим в следващите 9 г. Взети са предвид също броят на учениците, реализираните паралелки в миналогодишната кампания и ангажиментът да бъдат обхванати седмокласниците, които догодина ще са все още на възраст, в която задължително трябва да ходят на училище.

С този разчет се увеличава още превесът на професионалните паралелки - тенденция, която започна миналата година. Съотношението вече е 63% към 37% и все повече клони към 2:1, преди беше  56 към 44 процента. Така на практика вместо 114-те реализирани миналата година професионални паралелки сега ще бъде обявен прием в 141 с 5-годишен курс на обучение и още 7, в които ще се учи 3 г. до завършване на първия гимназиален курс в края на 10. клас.

Само в една професионална гимназия има свиване на приема- Търговската, заради проблема с базата и директивата за плавни стъпки за преминаване на едносменен режим. Там вместо миналогодишните 8 паралелки кандидати ще набират 7, отпада профилът търговия.

Без промяна остава приемът в Професионалната гимназия по туризъм - 6 паралелки, Професионалната гимназия по битова техника - 5, ПГСАГ „Арх. Камен Петков” - 8.


В останалите професионални училища има чувствително разширяване. Остава въпросът в каква степен този план-прием ще бъде реализиран.

В Професионалната гимназия по електроника и електротехника миналогодишните 8 паралелки стават 9. Допълнителната ще готви техници на компютърни системи.


В ПГО „Ана Май” паралелките вместо 3 ще са 4. Добавената ще е 2 в 1 - половината ученици ще учат конструиране на облекло от текстил, другите - моден дизайн.


В ПГСТ „Пеньо Пенев” намеренията са за 4 паралелки вместо 2. Новите са за майстори на външни облицовки и настилки и за спецове по изолация в строителството.


В ПГХТТ паралелките от 5 стават 7. Разширяването е с една за биотехнолози и две половинки - за специалисти по топлотехника и лаборанти.


Професионалната гимназия по кожни изделия и текстил „Проф. д-р Иван Богоров” също ще приема повече ученици. Към трите миналогодишни паралелки се добавят още 2 - „Компютърно проектиране и десениране на тъкани” и „ Конструиране и моделиране на кожно-галантерийни изделия”.

Предизвикателството пред Автото е да напълни 7 вместо 4 паралелки с осмокласници. Там пробват нова специалност -локомотиви и вагони. Втората допълнителна паралелка ще е по спедиция, транспортна и складова логистика. Заложени са и две половинки - по електрически превозни средства и по елобзавеждане на транспортна техника.

Механото има картбланш да набира кандидати за 8 вместо за 5 паралелки, като новите са по промишлена естетика и дизайн; автоматизация и роботизирани системи; програмно осигуряване.

Професионалната гимназия по машиностроене стартира кампанията с намерение за 6 вместо 3 паралелки.

Без прием в професионални паралелки остава община "Родопи", желаещите оттам ще пътуват до близки населени места.

Ръстът на STEM паралелките в областта ще е с 9%, ако се изпълни план-приемът.

17 специалности за първи път

17 от обявените специалности в план-приема за областта ще са първи опит на съответното училище да обучава кадри по тази професия.  Сред тях са приложно програмиране в СУ „Христо Ботев” в Калофер, електронна търговия - в СУ „Христо Проданов” в Карлово и в школото в село Маноле, газова техника в карловското СУ „Евлоги и Христо Георгиеви”, локомотиви и вагони в Автото, оператор на информационно осигуряване - в СУ „Проф. Асен Златаров” в Първомай.

Местата с 375 повече от кандидатите

Ако всички заявени 236 професионални и профилирани паралелки с прием след 7. клас се напълнят с по 26 ученици, ще останат 375 свободни места. Това сочат разчетите въз основа на бройката на завършващите тази година основно образование - общо  5761 ученици в цялата Пловдивска област.

Този „резерв” е предвиден, от една страна, за да има избор и пазарен принцип, от друга - тъй като всяка година в тукашни училища кандидатстват и деца от други области, обясниха от Регионалното управление по образование. Оттам обаче уточниха, че реалната пълняемост в училищата в Пловдивско е около 23-24 ученици в паралелка. 

Иванка Киркова, началник на РУО: Запазваме хуманитарните профили с разрешение от МОН

Запазва се миналогодишният прием в трите езикови гимназии в Пловдив. В Карлово и Асеновград също ще има чуждоезиков профил.

След първоначалните намерения да се редуцира приемът в Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий” и в СУ „Патриарх Евтимий” възникна напрежение сред педагозите, родители и ученици. В крайна сметка взехме решение да не ограничаваме приема в тези две училища, макар това да противоречи на правилата. Езиковите профили трябва да се учат и в Асеновград и Карлово.

Позицията ни е, че нещо, създадено в годините, не бива с лека ръка да се заличава. Разговарях с министър Красимир Вълчев и обясних ситуацията в областта. Имам съгласието му да нарушим указанието на МОН да не се позволява прием в профилирани паралелки в СУ по профили, по които обучават профилирани гимназии. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?