ДНСК: Заповедта е изпълнена съгласно разпоредбите

По повод на питане на Никола Ангелов до РДНСК за неизпълнената заповед за събаряне и вписването на невярна информация в  Публичния регистър на ДНСК от институцията отговарят, че проверка на място действително установила, че незаконният строеж на брат му не е премахнат в срока за доброволно изпълнение. Установено е, че той се ползва за живеене и същият е функционално свързан с основното жилище на г-н Ангелов.

Във връзка с постъпило в ДНСК писмо от омбудсмана относно жалба от Гълъб Ангелов е разпоредено той да представи мотивирано становище, изготвено от правоспособен инженер-конструктор относно частта от незаконния строеж, която не може да бъде премахната, както и проект за укрепване на съществуващата жилищна сграда, с оглед изпълнение на заповедта за премахване, се казва в отговора на ДНСК.

Гълъб Ангелов е представил изисканото конструктивно становище. Заключението на инженер-конструктора е, че премахването на надстройката създава вероятност от дестабилизация на съществуващата сграда. От служители на РО НСК Хасково при РДНСК ЮЦР на 11.07.2017 г. е извършена проверка на място, при която допълнително е представено становище, изготвено от проектант. То потвърждавало становището за невъзможност за премахване на конструктивните елементи на строежа поради общата им работа със съществуващата сграда и указва, че могат да се премахнат само абсолютно неносещи стени, несвързани с конструкцията.

От дирекцията обясняват, че при тях е постъпило също и писмо от омбудсмана с препоръка да бъде извършен анализ на пропорционалността на предвиденото разрушаване съобразно всички особености на конкретния случай. Включително и това, че част от живеещите в имота са подложени на риск да загубят жилището си, без да разполагат със законов способ за защита, се казва в отговора на ДНСК. И обясняват, че заповедта на началника на РДНСК  Южен централен район е изпълнена съгласно разпоредбата на чл. 6 от АПК и представените становища, изготвени от инженер-конструктор с пълна проектантска правоспособност.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?