Днес празнуват спортната ни гордост Григор Димитров и...


На днешния ден през 1991 година в Хасково е роден топтенисистът ни Григор Димитров. Той е единствено дете в семейството на Димитър Господинов Димитров, треньор по тенис, и майка си Мария, учителка и бивша волейболистка. За първи път хваща ракета, когато е на три години, на 5-годишна възраст започва да играе редовно в родния си град. В ранните му години за неговата подготовка се грижи баща му.

Едва на 16 години Григор прави своя избор и се отдава на професионалния спорт. Тогава пръв му протяга ръка Христо Стоичков, който по всякакъв начин помага за развитието на неговата кариера. След това Гришо печели стипендия от фондацията на друга наша футболна звезда - Димитър Бербатов.

Стартира новия сезон като № 3 в световната ранглиста и при първото си участие за годината, на турнира ATP 250 в Бризбън, достига до полуфиналите на сингъл и двойки.

През 2007 г. Димитров се присъединява към академията „Sanchez-Casal“, където тренира под ръководството на Емилио Санчес и Пато Алварес. Година по-късно хасковлията се мести в Париж, където става част от академията на Патрик Муратоглу и прекарва там следващите четири сезона. През този период негови треньори са Петер Лундгрен, Питър Макнамара и самият Патрик Муратоглу. След като под тяхното ръководство не успява да постигне желания голям пробив в световния тенис, в края на 2012 г. българинът взема решение да се присъедини към шведската академия „Good to Great“ и с помощта на Микаел Тилстрьом дебютира в Топ 30 на световната ранглиста.

На 20 ноември 2017 г. достига до своето върхово постижение - 3-то място сред най-добрите тенисисти в света. Любимите му настилки са хард (твърда) и трева. Състезава се за отбора на България за Купа Дейвис от 2008 г., като в актива си има общо 20 победи и 4 загуби.

Днес празнуват още:

Дани Милев - композитор и певец

Ерол Ибрахимов - фронтмен на „Уикеда“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?