Днес почитаме света мъченица Татяна! Ето кои празнуват

Света мъченица Татяна честваме днес. Тя произлизала от знатно и богато римско семейство, което я възпитало от ранно детство в християнската вяра, макар нейният баща да бил три пъти прeфект на град Рим. Изцяло проникната от тази вяра, Татяна била посветена за дякониса и всецяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва. Тя се отказала от светски радости и се обрекла на целомъдрие и по този начин още повече засияла като достойна за мъченически венец.

Скорошната насилствена смърт на жестокия император Хелиогабал (203-212 г.) освободила християните от заплахата на едно може би чудовищно гонение и всички били готови да си отдъхнат, когато на престола го заменил 16-годишният му братовчед Александър Север (205-238 г.). Майка му Юлия Мамея решително покровителствала християните и била почитателка на знаменития християнски учител Ориген. Самият Александър обаче бил равнодушен към вярванията на другите, той не се придържал към един определен светоглед, поради което всред идолите на различните езически божества в дома си имал изображението и на Иисус Христос.  

Ала тъкмо при Александър Север дошъл страшният час за мъченица Татяна. Поради малолетство на императора държавните работи били ръководени от административни сановници и пълномощници на сената. Още били меродавни противохристиянските разпореждания на императорите Траян, Марк Аврелий и Септимий Север. Без да гледат на знатното положение на Татяна и на нейния безукорен живот, тя била заведена в храма на Аполон, за да принесе жертва. Девойката не само отказала да стори това, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След напразните увещания на градоначалника да се отрече от Христа младата Татяна била многократно подлагана на най-свирепи изтезания, като дори изболи очите и рязали ивици от нейната снага. След всяко мъчение Бог извършвал чудо със Своята изповедница - тя се явявала на другия ден излекувана.

Това привеждало в голямо смущение обърканите мъчители. Тези слуги на управителя били разколебани в правотата на своите господари, а молитвата на неустрашимата девойка била само една - Бог да докосне сърцата им и да ги обърне към Себе Си. И молитвата на светата мъченица била чута. Самите мъчители молили господаря си да спре мъченията над невинната римлянка. А когато ги осияла светлина от небето и те видели ангели да подкрепят страдащата девица, не могли да издържат повече. И осмината управителеви слуги коленичили пред Татяна и възкликнали: "Прости ни, служителко на истинския Бог!". Разбира се, всички те веднага били предадени на смърт като новоявени християни.

Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил незабавно да я обезглавят. Същата участ постигнала и бащата на мъченица Татяна.

Имен ден имат всички жени, носещи името Таня и Татяна.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?