Днес почитаме премъдрата Божия София

Днес, понеделник след Томина неделя, почитаме въплътената Божия Премъдрост - София - Бог Слово - Иисус Христос според старата традиция на този ден да Му бъде отдавана слава в храмовете, посветени Нему. Български храм, в който тази традиция някога е била утвърдена, е "Св. София" в гр. Сливен.

А в миналото в областта на София съборът също се е провеждал в понеделника след Томина неделя. Напомняме, че храмовете, които са били или все още са посветени на Премъдростта Божия София, са "Св. София" в Константинопол, "Св. София" в нашата столица София, "Св. София" в Солун, "Св. София" в Охрид, "Св. София" в Киев и във Велики Новгород и много други.

Твърде е съществено да подчертаем, че православните християни трябва да се предпазват от погрешното феминизиране на Св. София Премъдрост Божия, както това е направил о. Сергий Булгаков в първата половина на 20 век.

Във връзка с лансираната от него ерес архиепископ Серафим Соболев пише специално съчинение (Новое учение о Софии, Премудрости Божией. София, 1935), в което излага чистото православно учение за Божията Премъдрост и убедително критикува изопачените разбирания на о. Сергий Булгаков.

По повод на празника по-долу публикуваме информация на нашата читателка г-жа Катя Тодорова - дългогодишен експерт в администрацията на Област София. В нея се описва историята на възстановяването на тази традиция и от страна на ръководството на Област София.

С това се присъединяваме към великденските поздравления към всички жители на Област София и към всички наши читатели с благопожелание Възкръсналият Спасител Господ Иисус Христос - Самата Божия Премъдрост - да ни умъдрява, укрепява и води в земния ни живот, така че да преуспеем във всички добри начинания, в призванието си да познаем Бога, добре да Му послужим и да се удостоим да бъдем причислени към наследниците на вечното Му царство!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?