Подай сигнал

Дизелор отнесе 50 бона глоба за лошо гориво

Бизнес зона

от Георги Василев 4063 прегледа 0

Глобата е наложена заради несъответстващ на законовите изисквания бензин

През декември 2018 г. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор наложи тежка глоба на веригата бензиностанции „Дизелор“, защото продавали несъответстващ на законовите изисквания бензин.

Служители на Главна дирекция „Контрол на качеството на течните горива” посетили бензиностанцията в град Стамболийски на 23 август 2017 г. и проверили предлагания бензин А-95Н, доставен с декларация за съответствие от фирма „Сакса” ООД. За да бъде всичко изрядно, проверяващите взели шест проби по 0.85 литра, като горивото налели в предварително охладени и изплакнати метални съдове. След това пробите били затворени, маркирани и двукратно пломбирани.

Два дни по-късно бил извършен тест в лицензираната лаборатория към агенцията за технически надзор, който установил, че съдържанието на биогориво в бензина е 5.8 обемни процента, което е в разрез със Закона за енергията от възобновяеми източници, който налага минимум от 7 обемни процента. Дружеството поискало ново изследване и една от пробите била изпратена до Сърбия за тест, който показал 5.95 обемни процента - отново в разрез на закона.

На основа на анализа бил съставен и акт с глоба за 50 000 лева, а после и наказателно постановление, което било потвърдено от Районния съд в Пловдив. Въпреки че протоколите от изследванията имат характера на експертиза, бензинджиите подали жалба до Административния съд и подчертали, че най-вероятно има грешка в разчитането на резултатите от изследванията, тъй като за това е нужна съдебно-техническа експертиза, която била отказана от предходната инстанция.

Въз основа на това магистратите от Административния съд отменили решението на колегите им от районното съдилище и върнали делото за разглеждане от друг състав, задължен да изиска експертиза, която да извърши проверка на отразените в протоколите резултати за грешки. Чакат се резултатите от допълнителната експертиза, която ще нищи лошото качество на горивото.

Коментари