Директорът на ПГ по машиностроене: Събираме учениците по стаички и обори

Като пишем отсъствия наред, тръгват да местят децата

„Допреди 10 години учениците от малцинствата в нашето училище се брояха на пръсти. То е на 10 километра от етномахалите. Заслуга на моя екип е, че тези деца изобщо дойдоха при нас”, защити се Кирил Саксанов, директор на едно от проверените училища - Професионалната гимназия по машиностроене. Той заяви, че сегашните 10 паралелки са всъщност 10 групи за приобщаване. Учители сноват из махалите да ги издирват, а родителите най-често се оказват дори без основно образование и дори не са стъпвали в центъра на Пловдив. Случвало се е още в първия учебен ден директорът да попита защо някой ученик го няма в клас. Майката отвръщала: „Нека още малко да си почине!”.

Саксанов изтъкна, че в ромската и турската етническа общност образованието не е ценност. Въпреки това в деня на срещата 65% от учениците били в клас -проверил изрично, преди да поеме за сбирката в областната управа.

Школският шеф бе категоричен, че трябва да се работи безкомпромисно. И от всички в гилдията. „Като тръгнахме на 100% с наказания и вписване на допуснатите отсъствия, реакцията на родителите беше да местят децата в други училища. Ако знаят, че и там ще бъде същото, това няма да работи”, изтъкна Саксанов.

Той разказа още, че  школото е получило 12 000 лева от социалните - средства от детски надбавки, спрени заради отсъствия без уважителна причина. Според нормативната база с тези пари директорът може да подпомага ученици с риск от отпадане. В Професионалната гимназия по машиностроене миналата година пробвали с тези пари да осигуряват карти на пътуващите от селата. Те обаче се нареждали в уречения ден на касата, получавали си ги, а после пак не били редовни на занятия. Затова школото сменило подхода - учениците сами си купуват карта за месеца, а в края при редовно присъствие те се осребряват. Сега се обмисля въвеждане на подобна практика и с ваучери за храна, които могат да се ползват в различни хипермаркети.

Саксанов е категоричен, че помощи, излети безадресно, няма да решат проблема.  От друга страна, строгото придържане към правилата води до финансови щети. В гимназията има 300 наказани, от началото на учебната година са напуснали 55 ученици. Това води до 150 000 лв. по-малко в бюджета, от което пък ще следва намаляване на нормативите на учители и нужда от сливане на паралелки през втория срок. Въпреки това Саксанов е убеден, че твърдата линия е най-добрата политика.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?