Директорска кутия за цигари от соца? Ето как изглежда СНИМКИ

Как изглежда „Директорска кутия” за цигари от времето на ранния соц? Силистренският колекционер Димитър Георгиев, който участва с над 600 цигарени кутии в изложбата „Дим: Истории на тютюна”, показа рядкото бижу в пространството СКЛАД.

Експонатът е от 1959 година и е произведен от „Булгартабак”. Представлява луксозна кафява кутия от кадифе, в която има 200 цигари без филтър.

Тя напомня на луксозните кутии, в които се държат пури. На капака й пише „Булгартабак”.

Купена е по обява по интернет за 60 лева.

„Мисля, че тези цигарени кутии не са се продавали по магазините. С тях са снабдявали директорите на големите държавни предприятия за да черпят гостите си. Затова я наричам „Директорска кутия”, обясни г-н Георгиев.

До нея бе изложена луксозна кутия с цигари БТ, пусната за 10-я конгрес на БКП. До двата луксозни експоната са марките за простосмъртни партийни и безпартийни от времето на ранния соц - "Рила", "Родопи",  "Фриш" и "Феникс".

Чудото Made in Bulgaria е една от трите „директорски кутии” оцелели досега. Пълно е с около 170 оригинални цигари. „Другите два експоната са в частни колекции и изобщо не могат да се намерят на пазара”, твърди Димитър Георгиев.

Цигарите за разлика от виното не стават по-хубави с годините.

„Дори не съм опитвал да пуша от тези цигари – в тях вече има нещо, което се е стрило под формата на кафяв прах”, каза силистренският колкционер, за кого Марица.бг разказа преди време.

В СКЛАД от вчера тече демонтажът на изложбата „Дим: Истории на тютюна”, която бе открита на 11 януари.

Тези дни от фондация „Пловдив 2019” ще съобщят колко души са посетили изложбата за изминалите три месеца. /Марица.бг

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?