Произхождаща от Африка, динята е ценен и преносим източник на вода за пустинята или в ситуации, когато природните водоеми са били заразени. Дините са отглеждани в Египет и Индия още през 2500 г. пр. Хр., за което сочат древните йероглифи.
Съществуват над 500 сорта диня с различни размери, форми, цветове. Освен червени, има бели, розови, жълти и оранжеви, със и без семена.
Състав на динята
Водата представлява 92% от масата на динята. Семките са богати на белтъчини и мазнини и от тях се прави растително масло. Динята е богата на витамини A, С, големи дози калий, калций, желязо, бета каротин и фибри.
Ароматната диня има само половината от захарното съдържание (5%) на една ябълка. Съдържа едва 80 калории в 100 г, няма мазнини и холестерол.
Източник е на антиоксиданта ликопен, за който са направени изследвания и е установено, че може да помогне за предпазване от тумори.
Как да я изберем
Няма 100% сигурна техника, но някои приоми помагат. Първото и най-важно е да погледнете дръжчицата - ако динята е зряла, дръжката е леко изсъхнала. Втора стъпка е да почукате по кората. Ако чуете кух, глух звук, навярно плодът не е добър. Почукването трябва да подскаже, че съдържанието е плътно и това да се отрази в чист и ясен звук. Други признаци за зряла диня могат да са лесно белещата се с нокът кора, бяло, а не жълто долно петно, лъскава кора, голям размер и тежест.
Кулинарно приложение
Най-честата употреба на динята е охладена, нарязана на парчета. В Италия правят от нея пудинг с бадеми, шоколад и канела. Популярен десерт е и сладоледът от диня. В южните щати на САЩ се приготвя туршия от диня. Руснаците правят бира от динен сок.
Кората също е ядлива и може да се приготви като зеленчук. Доста обичано ястие е пържената, варена или маринована динена кора в Китай. Там първо я белят, нарязват и пускат да се пържи в зехтин, овкусена с чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Като специалитет маринованата динена кора е разпространена и в Русия.
Ефект върху здравето
Динята действа профилактично срещу някои ракови заболявания, а високо <210> съдържание на калий помага за регулиране на сърдечните функции и нормализира кръвното. Тя е източник на фибри, които помагат за поддържане правилното функциониране на червата и работи за предотвратяване на тумори на дебелото черво и ректума. Семената съдържат веществото cucurbocitrin, което помага при понижаване на кръвното налягане и за подобряване на бъбречната функция.
Хапвайки редовно диня през летните месеци, можем да прочистим организма от токсични продукти, което я прави подходяща храна при проблеми с отделителната система. Облекчава заболявания на бъбреците, предпазва от образуване на камъни, помага при някои заболявания на черния дроб и жлъчката, подагра. До 2,5 кг сочна любеница на ден може да помогне за отслабване при затлъстяване.
Дините съдържат доста по-малко въглехидрати, което ги прави добра храна при хора с диабет при дневна доза 200-300 г диня. Смята се, че фруктозата в нея подобрява работата на черния дроб, успоредно с което и усвояването на белтъци, мазнини и въглехидрати.
При запек динята е от голяма полза заради високите нива на магнезий и фина целулоза. Редовното хапване на сочния плод регулира перисталтиката на червата и стимулира отделянето на жлъчен сок. Поради факта, че е нискокалорична, динята влиза в състава на различни диети и е подходяща храна през разтоварващи дни.
Водещи новини
Коментари
Отговор на коментара написан от Премахни