Династията Ганди - индийските Кенеди

Те са индийските Кенеди - политическата династия Ганди управляваше Индия в продължение на десетилетия, преди тежки скандали да я свалят от върха. Сега трето поколение Ганди посяга към властта.

Нейните публични изяви винаги са много емоционално събитие: когато Приянка Ганди е сред народа, хората изпадат във възторг, от небето валят цветя, музиката наелектризира присъстващите допълнително, а жената в бяло-синя роба и дълъг светъл шал обикновено е заета с това да маха с ръка от трибуната на възторжените си привърженици. Дори не ѝ се налага да говори много - за това тя си има говорителка.

"Вижте радостта и възторга, която предизвиква тя сред хората. Ние ѝ се възхищаваме и я обичаме. Случва се нещо положително с Партията на конгреса и този път ние със сигурност ще победим", казва Сабад Зафер.

Малко думи, големи надежди

За традиционната партия Индийски национален конгрес (ИНК) Приянка Ганди е нещо като оздравителна инжекция в последната минута, пише Дойче веле. Това е партията на Джавахарлал Неру, архитекта на следвоенна Индия, и на Индира Ганди - бабата на Приянка. Десетилетия наред тази партия беше управляваща, но допусна грешки и скандали, които убедиха и последния избирател, че само едно име не стига за управлението на половин континент. Последните избори бяха катастрофални за Партията на конгреса.

"Да живеят Ганди", скандират последните верни избиратели на поредната предизборна проява на партията.

Това е третото поколение от династията Ганди, което може да поеме управлението на страната. Сегашният председател на ИНК Раул Ганди полага много усилия да бъде приет от хората в една предизборна кампания, изтъкана от лъжи, нападки и обещания. В борбата сега се включва и 47-годишната му сестра Приянка, вкарана не по нейно желание в политиката още като момиче.

"Винаги са ми казвали, че моето призвание е политиката, и че съм следващата Индира Ганди. Баба ми беше изключително властна жена - така израснах край нея. Това остави траен отпечатък върху мен, самата аз бях доста объркана и не знаех накъде да поема. Докато един ден не ми стана ясно, че съм различна и че политиката не е за мен", спомня си Приянка Ганди.

Индийските Кенеди

Историята на семейство Ганди поразително прилича на тази на Кенеди в САЩ: и двете политически династии изяждат своите деца. Приянка е на 8 години, когато чичо ѝ загива при самолетна катастрофа, на 12 години е, когато баба ѝ Индира е убита от собствената си охрана, а когато е на 19, баща ѝ Раджив Ганди загива при бомбен атентат на терористка от Шри Ланка. Затова и не е никаква изненада, че Приянка завършва психология и будистка религия в университета в Делхи и дълги години страни от публичния живот.

Раджив Ганди загива на предизборна проява на партията Индийски национален конгрес. А в Индия всяко подобно събитие означава непосредствен контакт с хиляди хора, които искат да се докоснат до своя идол - истински кошмар за охраната. Ето че сега и Приянка Ганди е в същата ситуация - охранявана е от десетки мъже, облечени в тъмни костюми, докато самата раздава усмивки на привържениците си.

Нейното решение да влезе в предизборната битка предизвика много емоции в Индия. Едни харесват начина, по който тя разговаря откровено с хората, други я смятат за последната представителка на един семеен клан в политиката, който отдавна вече е загубил предишните си блясък и значение.

Неочаквано за мнозина обаче Партията на конгреса в последно време набира скорост - очевидно отново разполага с достатъчно пари, за да влезе в боя с Приянка Ганди начело. От което не са особено очаровани консерваторите на премиера Нарендра Моди и неговия националнодемократичен алианс. За петте години, откакто са на власт, те не постигнаха никакви по-сериозни успехи в борбата срещу корупцията, безработицата и бедността.

Управляващата партия Бхаратия Джаната беше обещала много неща, от които обаче почти нищо не е изпълнено. Инвеститорите се питат дали отговарят на истината официалните статистики за държавните задължения и за трудовия пазар, или пък защо не потръгва свободната търговия с Европа и кога най-сетне държавата ще се отвори за повече пазарна икономика.

Мнозина се съмняват, че партията Индийски национален конгрес има отговори на всички тези въпроси. Тайна остава и как Раул Ганди смята да финансира обещания безусловен минимален доход за милиони хора, които живеят под екзистенцминимума. И накрая всичко си е същото - бедни срещу богати.

Черната овца на Ганди

Подобно на повечето династии, кланът Ганди също си има своята черна овца. Съпругът на Приянка Роберт обича скъпите дрехи, бързите мотоциклети и прави пари с недвижими имоти. Данъчните власти го разследват и за Приянка може да стане напечено. Нейната говорителка казва по този повод: "Следствието не е приключило. В цялата тази история няма нищо нередно. Само министър-председателят иска да ѝ припише нещо. Но няма да успее".

Обвиненията обаче са толкова сериозни, че новата надежда на династията Ганди трябваше да прекъсне предизборната си кампания, за да се яви заедно със съпруга си пред разследващата комисия. Не е изключено политическата кариера на Приянка Ганди да приключи по-рано от очакваното. Същата, от която досега тя винаги е бягала.

 


 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?