Димо Стоянов от П.И.Ф.: Пъпът ми сякаш е хвърлен в Капана

Музиката не се случва във фактори-мактори, гласове и капки, а на сцена пред истинската публика, твърди певецът

Димо Стоянов е роден във Варна. Завършил е НАТФИЗ с профил "Куклен театър", но така и не опитва да направи кариера като актьор. Вместо това минава в отбора на истинските щастливци, като превръща хобито си в професия. С приятели основана П.И.Ф. От създаването си до днес бандата е една от най-обичаните у нас. Групата вече има 5 студийни албума. Димо пише голяма част от текстовете, съавтор е в музиката и продуцира изявите на рок бандата. 

Музикантите от П.И.Ф. редовно гостуват в Пловдив с концерти в различни клубове. За пръв път тази година са част от Капана фест, като довечера (2 юни) ще забият на една от основните сцени на фестивала под открито небе. 

През годините П.И.Ф. спечели много вярна публика в Пловдив. Какво различно като емоция носят концертите ви тук?

- Концертите в Пловдив винаги са много емоционални. Просто публиката тук е изключително артистично настроена. Обичаме да свирим под тепетата и свързваме участията си с позитивни изживявания. 

Ще свирите за пръв път на Капана фест. Какво мислиш за фестивала?

- Наистина за пръв път сме част от програмата. Бил съм обаче на феста като гост и съм много впечатлен. Очакваме с нетърпение да се качим на сцената.  

Какво да очакват феновете на 2 юни?

- Феновете могат да очакват един изкъртващ концерт на П.И.Ф. От миналата година вече имаме ново визуално шоу. Съчетаваме мултимедия, записи и жива музика. В няколко клуба в Пловдив вече показахме новата концепция. 

- Кое е любимото ти място в Пловдив?

- Каквото и да правя, все към Капана ме влече! Сякаш пъпът ми е хвърлен тук. Иначе целият град е страхотен. Има атмосфера и става все по-хубав през годините! 

Ще филмирате ли скоро някое изпълнение и в Пловдив? Все пак догодина градът е Европейска столица на културата 2019... 

- Оооо... с удоволствие. Подготвили сме специални неща за пловдивската публика, но... наесен. Тогава ще има изненади за хората под тепетата. Последното видео „О!” запечата изживяването на един лайв в София и гласовете на публиката. Идеята дойде малко по-рано, когато изпяхме песента за пръв път и всички се включиха. 

Вече е факт постановката „Кой прибира сутрин звездите”. Разкажи ни малко повече за нея? 

- Гледайте я! Не можеш да разкажеш постановка, трябва да се усети. Иначе се прие много добре. Обявихме още една дата и ще се върне като заглавие и през есента. 
Това е първата постановка, изиграна само от музиканти. Сюжетът разказва за нещата от живота, а по сценария работихме с актрисата и драматург Здрава Каменова. Режисьор на спектакъла е Мария Банова, а музиката и аранжиментите са дело на P.I.F.

Чакат ли ни летни изненади от П.И.Ф.?

- Надавам се тази година да успеем да осъществим концерт на остров Света Анастасия. Толкова е красиво там, стига се само с лодки. Островът се е появил след изригването на вулкан. Дано времето да ни позволи да осъществим този проект. Обикновен концерт, но на остров. 

Трудно ли се пробива с музика в българските радиа и телевизии и печелили ли се от това? Кое всъщност е по-важно за една група  - гледанията в интернет или продадените билети?

- Разбира се,че продадените билети. Но не на първия концерт, а на всеки следващ. Това е бъдещето на музиката. Акцентът вече отдавна не е в продаването на албуми. За нас не са толкова важни излъчванията по радиото, а връзката с публиката.  

Експериментираш с доста инструменти, по едно време имаше терамин на сцената, а веднъж се появи с looper. На какво още не си се научил да свириш, но пък искаш?

- Като го открия, и вие ще разберете.

Каква е обстановката в бандата? Как се балансира между бизнес и приятелство?

- На първо място винаги е било приятелството и уважението. След това е бизнесът. С бандата например преди концерт винаги сме заедно. На големи фестивали все сме един около друг. Тогава не си говорим за музика, пазим си енергията. 

Ти си известен като баща мечта и това не е тайна за никого. Какви са най-големите ти страхове?

- Едно е най-важно - да сме здрави!!!

А за какво мечтае Димо Стоянов?

- Откъде ли да започна... Мечти да искаш. Не е хубаво обаче да си изричаш на глас. Те са си за теб, лични.

„Днес случайно намерих усмивка, споделих я и това беше тя”, казваш в една песен. Усмихваш ли се често?

- Постоянно.

Коя е любимата ти песен в момента?

- Не е една песен. Цял албум е - на A Perfect Circle - Еat The Elephant. 

- Гледа ли Евровизия? Какво мислиш за песента победител?

- Не мисля, че заслужава коментар. Не гледам манипулативните телевизии с техните предавания. Фактори-мактори, гласове, капки...  Срам и голям смях!Нямам потребност от това.

Какви са интересите ти извън музиката?

- Хм... обичам да си майсторя разни неща. 

Какво ще пожелаеш на феновете си в Пловдив и читателите на "Марица"?

- Пожелавам им весело лято! Бъдете здрави!

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?