Димитър Колев: Драго ми е, като мина през Розариума

Ако ти се работи, няма значение дали си назначен, или избран, убеден е кметът на "Западен"

Кметът на район „Западен” Димитър Колев е роден на 26 януари 1978 г.  в Пловдив,  на 41 г. Завършил е  специалност „Туризъм”, а след това магистратура „Международни икономически отношения” в Университета във Велико Търново. След дипломирането 10 години е  работил в сферата на туризма като управител на хотел.


Член на ГЕРБ е. През 2011 г. е избран за общински съветник. През август 2013 г. с решение на Общинския съвет поема управлението на район „Западен”. На местните избори през 2015 г. печели изборите за кмет на същия район като кандидат на ГЕРБ на балотажа с неговата предшественичка Десислава Желязкова, подкрепена от Патриотичен фронт. 

- Г-н Колев, районните кметове нямат собствени бюджети, въпреки че се избират мажоритарно. Какво правите, когато дойдат граждани и поискат паркинг пред блока или детска площадка?

- Ако  има наболял въпрос, който гражданите поставят,  отнасям го  до кмета на Община Пловдив, от когото винаги съм  срещал разбиране. Темата дали районните кметове да се избират мажоритарно или от Общинския съвет е като за яйцето и кокошката. И едното, и другото има плюсове.

- По-голяма ли е отговорността, когато си избран от гражданите?

- Отговорността е една и съща. Ако ти се работи и си деен човек, няма никакво значение дали си избран, или назначен. Освен ако някой не мисли, че след като е избран, може да си вихри кончето. Но в днешно време има голяма нетърпимост в обществото и не може току-така да си развяваш байрака.  Ако някой  го прави, обществото се надига и този човек  утре  го няма на поста. И така трябва да бъде. Най-важното е да се работи в синхрон  между районния кмет, кмета на Пловдив, Общинския съвет и правителството, за да се развива градът.

Ако те са „орел, рак и щука”, нищо не става.

Само заедно се случват нещата. Лично аз не съм срещал затруднения, за да поставя един или друг въпрос пред кмета на Пловдив, да го обсъдим и да вземем решение.

- Как поддържате връзка с гражданите?

- Преди 10 г., за да намериш кмета, трябваше да идеш пред вратата му. Сега, освен на работното място и в приемния ден,  могат да ни намерят по всякакви канали - търсят ни във фейсбук, звънят, пращат мейли.  Ако искаш да се свържеш било с районен кмет, или с кмета на града, за минути можеш да му  поставиш проблема във фейсбук.

- Успяхте ли да изпълните всички обещания, дадени преди изборите?

- Голямата част изпълнихме. Например обещах да направя четири парка  и  три от тях са факт -  Розариумът, Акациевата горичка и в  Прослав, където освен новия  обновихме и стария парк  до училището.   В момента  се изгражда четвъртият  на мястото на старата сграда на ДГ „Мир”, която през 2015 г. преместихме в нова сграда.  Благоустроихме парк „Ружа“ на ул. „Солунска“ , където вече има хубава детска площадка, фитнес, алеи със 70 пейки.  Старият ресторант „Кавказ“ беше язва в кв. „Христо Смирненски“.   Изкарахме  оттам 10 камиона отпадъци, обявихме  конкурс, яви се кандидат  и  сега  прави  фитнес. Да не изброявам всички детски площадки, фитнеси на открито и места за паркиране, които успяхме да направим в този мандат.  Само ще напомня, че строим първия в града  общински многоетажен паркинг.

- Кое е най-трудното в работата на районния кмет?

- Искаше ми се всичко да стане  много по-бързо, но процедурите са дълги. Минават година-две, докато се проведат,  и това забавяне ме тормози.  Но не можеш да  прескочиш  етапите на подготовката  - проектиране, изваждане на документи, одобряване на финансирането, провеждане на обществена поръчка. Например досега щяхме вече да работим по изграждането на  новия парк до Гребния канал с площ 650 дка, ако не беше жалбата в съда.  Принудени сме да чакаме. 

- Кои проблеми трябва да бъдат решени в следващия мандат?

Бул. „Свобода“ трябва да бъде продължен до ул. „Рая“, а след това трасето да се свърже с Пещерско шосе до  бившия ресторант „Чадърите“ и пътя за Прослав.  Има проект, а на една от последните сесии  е взето решение за отчуждаване на осем имота.   Другата важна задача е  изграждане на  директната  връзка от ул. „Елена“ в  кв. „Прослав“ до  кръстовището на Коматевско шосе  с ул. „Остромила“. В момента се прави ПУП.  Трасето е с дължина 2 км, отводняване,  тротоари, велоалея, осветление.  На ул. „Ген. Колев“ искаме да направим  основен ремонт с премахване на паветата и изграждане на около 100 паркоместа.  Строежът на подлез „Модър - Царевец“  задължително  трябва да стартира в следващия мандат, както и парк с площ 650 дка до Гребния канал. Ако съм кмет на района в следващия мандат, едно от нещата, които ще направя, е да съборим опасните сгради и да изградим парк. Не можах да го изпълня заради  независещи от мен обстоятелства.

- На събранието в „Западен“ вашата кандидатура за кмет беше подкрепена единодушно от вашите колеги в ГЕРБ. Какъв е мотивът на районен кмет със заплата 1300 лева да носи отговорност за район с близо 40 000 души население?

- Много хора получават 1300 заплата.  Важното е това, което правиш,  да ти носи удовлетворение. Като мина например през Розариума, ми става драго.  Оставяш нещо за хората и им помагаш, доколкото това е възможно. Гражданите, които живеят в района, добре знаят  какво работя и дали заслужавам  още един мандат.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
10 коментара
Даниел

Даниел

07.08.2019 | 09:48

Магаре да издигнат от ГЕРБ, пак ще спечели. Ама, защо да е магаре?

Отговори
1 1
Славчо от "НФСБ за Валери Симеонов"

Славчо от "НФСБ за Валери Симеонов"

07.08.2019 | 01:51

Ако някой си мисли че ще бие Колев в Западен да ми се обади, да му дам номера на психиатрията.

Отговори
0 2
Майнатаун

Майнатаун

07.08.2019 | 01:48

Не мога да разбера в тоя момент кой е писал долните плювки, дали Славчо или Десислава Желязкова, щото то е едно и също. И двамата от много години ядът на Тотев и неговите хора косматите топки от яд. Желязкова изпълни мръсната поръчка на Славчо Селския да внесе в прокуратурата донос за Зоологическата градина само и само за да бъде спряна 3 месеца преди да бъде отворена. Демек да направи мръсно на Тотев и на Пловдив и успя мамка и долна, макар че на цял свят е ясно че няма никакви нарушения. Прокуратурата и съдът замразиха строителството до изясняване на случая и така безброй години. Дори от ВМРО ги досрамя да внесат тоя пасквил, та набутаха нея дето мрази в червата Тотев, че не я направи депутатка. Щото всяка пачавра в пола си мисли че местото и е на жълтите павета да си показва новите ботушки. Можеше ли бандата на мръсниците да изчака 3 месеца, та Зоо-градината да бъде пусната за радост на пловдивчани, а после да си внесат мазният пасквил в Прокуратурата. Можеше естествено, но никой от гражданите нямаше да им обърне внимание, щото е важно построеното, а като мине процедурата и тримата нарочени, щеше да са чисти. А те я спряха точно по време на избори, най-добрият политически лайнометен метод, овладян от тия изпечени политически мръсници. На времето тая беше човек на Здравко, който пък се натиска за Бат Бойковата любов, та белки го тури за кмет на града. Ама как ще я подкрепи за района, като тя е вече човек на Славчо, а тоя селския е негов противник за Пловдив, което ще е абсолютен автогол. А бе тия са се оплели като свински черва. Всичките врагове на Тотев огладнели и овълчили се сега скачат да докопат кокала, но сега му викат "грижа за народа!"

Отговори
2 1
Бивш

Бивш

06.08.2019 | 19:50

Срам ме е, че го познавам.

Отговори
2 4
Колева

Колева

06.08.2019 | 18:24

Стига сте показвали и писали за такива боклуци. Този е за затвора, а не за кмет.

Отговори
2 5
Стелла

Стелла

06.08.2019 | 15:29

Този няма място в район "Западен". Всеки друг, но не и той. ГЕРБ да бяха си извадили главата от пясъка. Това човече е тежка котва за партията.

Отговори
3 4
Пловдив

Пловдив

06.08.2019 | 10:49

Тоя крадлив боклук ЗАЩО НЕ Е В ЗАТВОРА?

Отговори
7 4
jlo

jlo

06.08.2019 | 10:35

А на мен ще ми стане драго, като те издухат. Защото ти си един некадърник, мръсник и предател, и освен това си крадец. Ти си клиент на прокуратурата. Ние хората помним това. Ти за двата мандата не направи нищо за Западен, но за сметка на това направи за собственото си тото и тотото на маминия. Знаем кои денонощни магазини са твои, знаем как водиш разгулен живот и как жена ти те изостави и те изгони. Но наяла се въшката и излезла на челото. Ти си срам за района и за града.

Отговори
9 4
Нонка

Нонка

06.08.2019 | 10:35

А така, а така ... за пиколо. Да мъкне куфари.

Отговори
7 4
Живка

Живка

06.08.2019 | 10:32

На нас ще ние драго, ако Тотев го назначи есента за пиколо в хотел "Империал". Защото Колев за друго не става.

Отговори
8 4

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?