Девет таланта не дават мира на Мира

Атрактивната дама дописва любовен роман, готви, бродира, изкачва планини и замисля мюзикъл

Човек, който има толкова таланти и кураж, че може да раздава щедро и пак да му останат в излишък - това е известната социоложка Мира Радева. Преди дни тя се превъплъти в ролята на Едит Пиаф и пя под аплодисментите на пловдивчани вечни френски шансони на Шарл Азнавур, Жо Дасен, Далида, Ив Монтан, Лара Фабиан в клуб "Петното на Роршах".

Авторският спектакъл „Франция, любов моя” е реверанс на преподавателката в Пловдивския университет към любимия <210> южен град. С парижки шик Радева буквално пренесе Шанз Елизе край Джумаята.

Музикалният спектакъл е поредно амплоа на Радева, известна с разнородни таланти. Животът е шарен, да си само експерт не стига, за да разкриеш себе си, обяснява  шефката на Института за социални изследвания и маркетинг (МБМД).

Доцент Мирослава Радева е един от най-известните български социолози със специализации в Париж и Калифорнийския университет в Бъркли и впечатляваща кариера. Ролята и славата на изследовател социолог обаче са <210> тесни и не спира да търси нови поприща. 

Жаждата за нови сфери, заложена в зодията <210> Близнаци, позволява на Мира с такава лекота да прескача от наука в спорт, изкуство, кулинария. 

Предизвикателствата са своеобразна шокова терапия, на която атрактивната дама се подлага периодично, за да е винаги на гребена на вълната. Наука, лекции, статии, написан роман, кулинарни магии, музика, планинарство, рафтинг, везане на гоблени -това са част от талантите на удивителната Мира. Която при това е любима жена, перфектна майка, верен приятел. 

Кога намира време? От малка са я възпитавали спартански, да оползотворява всяка минута. Баща <210> бил много строг,  не търпял никакви глезотии. След такава закалка е нормално Мира да е нахъсана да върши по няколко неща едновременно - например да учи песни, докато шофира към Пловдив за лекции в университета. 

На сцена Мира се чувства като риба във вода, още от дете. Отказала се от сценична кариера заради социологията. 

Но и до днес изкуството я освобождава от политическото напрежение, зарежда я с  положителна енергия.

Забавлявам се с всичко, което правя. А когато правиш нещо с положително чувство, хората го усещат, върви ти и сякаш ти поникват крила, обяснява Радева.  

Концертите на „френския” <210> спектакъл, който жъне успехи в цялата страна, я карат да се чувства буквално преродена.

Всъщност пеенето е нейна стара любов и семейна традиция. Знае над 300 песни, включително народни и стари градски от родителите си. Преди излизането на сцена обаче стоят няколко години упорити занимания с вокален педагог. Важното е да си дадеш шанс, да излееш емоцията и таланта в теб, споделя Мира.

Следва упорито максимата: „Хубавите неща стават със страст. Най-хубавите неща стават с още по-голяма страст”.

Френската музика има специално място в сърцето на Мира. Франция, където прекарва години на специализация като социолог, я превръща не само в експерт с европейска шлифовка, но и в свободен човек.

Социоложката пее с удоволствие и любими български хитове - на Силвия Кацарова, на Тоника, на Щурците. „Франция, моя любов” обаче е нещо дълбоко в нея, което иска да сподели с хората.

Без да е била професионален спортист, има завидни спортни постижения. Влюбена е в планините, въпреки че е родена и израснала край морето, във Варна. Познава отлично Рила и Пирин, качвала е първенеца на Южна Америка Аконкагуа, 7000 метра. А и е видяла съвсем отблизо красавеца на Хималаите - осемхилядника Анапурна, стъпила е на най-високия връх на Европа Монблан, доста труден дори за опитни катерачи.

Настаняването в живописното село в полите на Рила Бели Искър е друг любим проект на Радева. Открили приказното кътче край курорта Боровец при поредното каране на ски. Почти на шега започват да дават къщата под наем на гости, оказало се, че Рила е магнит за хора от цял свят - американци, южноафриканци, англичани, италианци, израелци. Следващата стъпка била пицарията „Сладко и солено” -  като нещо задължително за развитието на туризма в района.  В заведението Мира е и съдържател, но и мастър шеф в кухнята.

В началото готвела сама, помагали <210> приятелки. В момента обаче заведението работи с чудесен екип. Мира обаче непрекъснато дава идеи за екзотични ястия, които е събирала при пътешествията си по света.

Така късметът се превърнал в кауза. Заедно с местни ентусиасти започнали местния празник на зелника. Няколко години провеждали феста Рок в Рила с бившия <210> съпруг. Новият формат на фестивала -  „Музика под звездите”, разширява  стиловата гама с джаз, соул, фънк. 

Мира намира време и да бродира. А най-хубавият <210> гоблен, създаден по неин проект, е окачен в пицарията. Шиела и разшивала шест години, завършила творението по време на участието си в риалитито ВИП Брадър. ​Била е участник в Байландо, БИГ Брадър, ВИП Брадър. 

Сега Мира Радева довършва сценария на новия си, още по-мащабен спектакъл тип мюзикъл "Мъжете на Едит Пиаф". Там ще си партнира с известния актьор Николай Сотиров.

Тя е готова за следващия скок в неизвестното. Със сигурност ще успее, защото <210> помага дългогодишната <210> вокална педагожка Виолета Оникян - пловдивска певица от звездната група Оникс, и талантливият композитор и пианист Александър Кипров, автор на много от песните на примата Лили Иванова.

Тепърва Мира ще сюрпризира почитателите си и с появата на нейния „Любовен роман” -  завладяваща история на съвременната свръх заета жена, попаднала в драматичен четириъгълник с трима мъже. Романът е написан преди години, но въпреки ласкавите отзиви на мастити критици Мира не бързала с издаването - имало финал за дописване. Явно обаче вече му е дошло времето.  

Шило в торба не стои - това е Мира. Нейна приятелка я определя като ММ, която няма начин да не забележиш. Невероятно е да си чаровната ММ - маймуната на моста, смее се неукротимата Мира. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?