Десислава Иванчева ще се кандидатира за евродепутат

Отстранената от длъжност кметица на столичния район "Младост" ще се кандидатира за евродепутат. Това съобщи самата тя на заседанието по делото срещу нея, бившата й заместничка Биляна Петрова и предшественикът й на поста Петко Дюлгеров, обвинени във взимане на подкуп в особено големи размери. Те бяха арестувани при показна акция в центъра на София миналата година. В колата на Иванчева бяха намерени белязани 56 000 евро, съобщи Nova.

Иванчева каза още, че кандидатурата й за място в Европейския парламент ще бъде издигната от инициативен комитет. Събирането на подписи в нейна подкрепа започна още в сградата на Спецсъда. Екскметицата обяви, че, ако не успее да стигне до Брюксел, ще участва и в местните избори наесен. Ако пък бъде избрана за евродепутат, във кметския вот щяла да се включи само Биляна Петрова.

Пред спецмагистратите във вторник Дюлгеров за втори път се отрече от всичките си показания, дадени пред разследващите. Той заяви, че само със служебен адвокат и под натиск разказал как с него се свързал бизнесменът Александър Ваклин, а след това как станал посредник и взел 14 000 евро от общо 70 000.

Дюгеров се отрече и от казаното, че, седейки на задната дясна седалка в колата на кметицата, заедно с Биляна Петрова до него, пуснал парите в плик. Дюлгеров заяви, че е подписал протокола. И после допълни, че и служебният защитник, и служители от КПКОНПИ му казали, че ако даде "правилни " показания, можело да бъде освободен.

Междувременно стана ясно, че строителната фирма „Артекс“ първа подала сигнал срещу Иванчева. Такова твърдение направи самата тя на днешното заседание по делото за подкуп срещу нея. Тя обаче не можа да обясни за какво е бил сигналът, тъй като по нейни думи, по време на мандата ѝ, в квартала нямало строежи на „Артекс“.

Година след арестите на Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, делото срещу тях е към финал. Пледоариите ще се проведат в неделя, което е прецедент, защото почивните дни не са заседателни за съда. Тогава се гледат само мерки за неотклонение. Днес бившият кмет на "Младост" даде обяснения и разказаа за движението по преписката на строителния предприемач Александър Ваклин. Тримата бяха арестувани по обвинения за подкуп, който искали от бизнесмена, за да придвижат документите му за строеж. Иванчева подробно описа времето от 2016 г.  до деня на ареста, пише още Nova.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?