Десетокласници разиграха процес във Военния съд

Десетокласници от СОУ "Патриарх Евтимий" влязоха вчера в ролята на военни магистрати, адвокати и вещи лица, за да "разиграят" съдебен процес за притежание на наркотици и грабеж в пловдивския Военен съд.

Симулативното съдебно заседание показа какво са научили в часовете по етика и право и часа на класа, когато военният съдия капитан Даниел Луков и съдебният секретар Нели Петкова им разказвали за българската съдебна система, наказанията, предвидени за различните престъпления, трафика на хора, дрогата и домашното насилие. Обучението е по образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури", а пловдивските магистрати под пагон са единствените от военните съдилища в страната, които участват в нея. Те обучават ученици в градове с армейски поделения и така се опитват да ги привлекат към две професии - юридическата и тази на военните.

Съдебната зала вчера беше пълна с десетокласници, очакващи с интерес превъплъщението на своите съученици. Християна Георгиева влезе в ролята на строгия съдия, от двете й страни като съдебни заседатели седяха Мариела Иванова и Десислава Стоянова. Ралица Желева обвиняваше и настояваше за най-строгата пирсъда, влизайки в ролята на прокурор. Нели Кировска беше "лошата", която нападнала в гръб Таня Димитрова, повалила я на земята и й взела чантата с 853 лв. После избягала, а с парите си купила 8 цигари марихуана и завела гаджето си на дискотека, за да отбележи предстоящото си пълнолетие.

"Вещото лице" Виктория Предова обясни, че нападнатата 3 месеца се е хранила със сламка, защото изпитвала силни болки и имала счупени зъби. Съдия Луков влезе в ролята на свидетелката Ангелова, която не успя да се яви навреме заради протяжното си пътуване с градския транспорт.

Присъдата на учениците-магистрати беше близка до реалната - обвиняемата бе призната за виновна за грабеж, причиняване на телесна повреда и притежание на наркотици. Тя получи година и половина затвор, обществено порицание и да плати 10 000 лв. обезщетение на пострадалата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?