Десетки свидетели от страната ще бъдат разпитвани в Смолян

Разпитите са по повод дело за омраза към българите

Десетки свидетели ще бъдат разпитвани тази година в заседания в Районния съд в Смолян срещу Ефрем Моллов по делото за регилиозна дискриминация и омраза към българите. Това стана ясно след като делото бе отложено днес в Районния съд, поради неявяването на Моллов. Той е обвинен, че през май 2013 година в читалище в Смолян, чрез книга е проповядвал омраза на религиозна основа, като е апелирал за поведение, противоречащо на християнската традиция и канон, използвайки обидни, враждебни, дискриминационни, дехуманизиращи тези спрямо български християни.


Моллов е подведен под отговорност за проповядване на дискриминация чрез прокламиране на етноцентризъм и абсолютизиране и етническо разграничаване на група от хора, причисляващи се към „помашки етнос” и приписването им на изключителна и предопределена роля, с което са дисквалифицирани всички други българи, неопределящи се като „етнически помаци“, както и за това, че е проповядвал чрез отпечатаната книга омраза, основана на етническа принадлежност, като е използвал обиди спрямо българите, нечислящи се към „помашкия етнос“, насаждане на исторически неправдоподобни и тези за преследване, унижения, терор, насилие, спрямо „етническата група на помаците“ от страна на българите, като по този начин е могъл да възбуди омраза от и към българи самоопределящи към „помашки етнос“ и българи неопределящи се като такива, сочи обвинителния акт. Ефрем Моллов живее в Норвегия.

Защитата на Моллов поиска в предно заседание делото да се гледа по съкратеното съдебно следствие. Днешното заседание бе насрочено за изслушване на Моллов, тъй като по закон той трябва лично да потвърди, че иска да се гледа казуса по съкратено съдебно следствие. Тъй като не дойде, делото бе отложено за 26 март и от тук нататък се очаква да се проточи поне още половин година, тъй като ще се гледа по общия ред, което означава, че не може да се ползват свидетелските показания от разследването и свидетелите трябва да се привикват в съда в Смолян. По делото трябва да се разпитват свидетели и вещи лица, повечето от които не са от Смолян, а от Пловдив, София, Рибново, Долен.


За делото в Смолян днес пристигна депутата Александър Сиди от ВМРО заедно с членове на сдружение "Родопски хайдути", които настояват за осъдителна присъда на Моллов. Те развяха трикольори на мълчаливо бдение пред съда преди заседанието.


"Днес сме тук за да видим какво ще направи българския съд с поредния случай на радикализъм в страната. Изключително опасно явление. Г-н Моллов го познаваме отдавна, той е добре известен с безумията, които натвори в годините. Благодарен съм на "Родопски хайдути", които са днес със нас, за да покажем, че в България още има гражданско общество. Тук сме не като политици, а като обикновени граждани, които се чувстват засегнати и обидени от изказванията на този въпросен господин и се надявам с осъдителна присъда да приключим този изключително грозен казус. Този човек се ползва с особена дързост и цинизъм и няма уважение към българския съд, институции и българската държава и това че не идва на заседанието показва само отношението на този тип хора към държавността ни. Отлагането на делото е гавра и подигравка с българската държава, много се надявам да бъде доведен принудително, защото това следва щом не се яви днес", каза Сиди. „Българското общество няма нужда от такива елементи като този господин, които разиграват и нас, и съда. Няма нужда да им се дава глас, за да говорят врели-некипели и да се издава подобен род литература. Нямаме нужда да се делим по вероизповедание и по друг принцип. Подобен род хора са опасни”, заяви и председателят на сдружение „Родопски хайдути” Манол Ружинов.


Моллов обаче не може да бъде доведен принудително в съда, тъй като повдигнатите му обвинения не са тежки и съответно не може да се приложи по закон мярката за принудително довеждане, обясниха магистрати. Според тях, тепърва започва съдебната сага по казуса с привикването и разпита на десетките свидетели, което ще създаде трудности както на тях така и на съда, това можело да се спести, ако Моллов се бе явил днес в съда.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?