Десетки хиляди мълнии удариха България за денонощие

Дъждовното време предизвика доста сложни ситуации в голяма част от страната. Паднали клони, наводнени мазета, дори и отнесен покрив на къща бяха сред сигналите, които стигнаха до спешния телефон 112.

Само за изминалото денонощие на Балканите са били регистрирани повече от 80 000 мълнии. Около 25 000, или една трета от тях, са били на територията на нашата страна, предаде Нова тв. Във вторник се образува дълга шквалова линия от бури, които преминаха от североизток на юг-югозапад.

Неспокойно време се очаква и днес. Валежите ще са на по-малко места – около и след обяд ще обхванат Предбалкана, Стара планина и почти цялата южна половина на страната. Ще се оформят летни бури с краткотрайни интензивни валежи и гръмотевична активност. Има условия и за градушки.

В пет области на страната валежите ще са по-значителни – Пловдив, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. Там количествата за денонощието ще са между 15 и 30 литра на квадратен метър с отделни порои до 50 литра на квадратен метър.

Около Черноморието също очакваме превалявания – с по-голяма вероятност по южното крайбрежие. Следващите няколко дни ще са особено горещи в югозападните и централните южни части на континента. Очакват се жеги с температури около и над 42 градуса с усещане за още по-свирепа горещина.

У нас в четвъртък времето ще е сухо и горещо. В петък и събота очакваме преминаване на студен фронт с валежи и гръмотевици, но в неделя и в началото на новата седмица отново се очертава сухо и горещо. Дневните температури ще са най-високи в четвъртък и петък със стойности до 32 – 33 градуса.

Според синоптика от НИМХ Боряна Маркова, летните бури са явление, което се дължи на неравномерното нагряване на земната повърхност и на неустойчивостта на атмосферата. По думите ѝ, такъв тип облаци, носители на летни бури, може да се познаят лесно: "Те се характеризират с падане на долната им граница. Виждаме как изведнъж се стъмва и имаме чувството, че настъпва нощта. Това е един от признаците, че започва развитие на много мощна купесто-дъждовна облачност".

Източник: dnes.bg

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?