Подай сигнал

Десет неща, които могат да се случат само в Пловдив

Коментари

от Руси Чернев 4693 прегледа 0

Пловдив е уникален с много неща...

Пловдив е уникален с много неща - тепетата, реката, архитектурния еклектизъм, вплитащ в себе си различни епохи, Стария град, Античния театър, олимпийските си шампиони, запазените марки в спорта, бизнеса и културата. Има обаче 10 неща, които наистина могат да се случат само в този град:

1. Математическата гимназия

Училището, която няма собствена сграда, но оглави националните класации за най-добри резултати на външното оценяване.

2. Футболният Ботев

Клуб без собственици и бюджет, чийто отбор пак е в Топ 5 на България, юношите му редовно печелят държавните първенства с бой над родните грандове. И още нещо уникално от футбола под тепетата - градът на Диев, Зума, Чико и Стоичков няма нито един стадион като за света.

3. Пловдивската опера

В нея от години творят уникални диригенти, музиканти и артисти, макар да нямат зала не само за представления, а и за репетиции.

4. Пътните ремонти

Те за запазена марка на Пловдив. Изглеждат вечни като самия него, но в града все така няма и един високоскоростен булевард според общоприетата представа за подобно съоръжение.

5. Уличните джигити

Тук те карат бързо, но тръгват бавно. И друго от уникалния пловдивски трафик - на всеки ляв завой гражданите се делят на тарикати и балъци.

6. Плуването

Пловдив от десетилетия е Меката на българското плуване и това се случва в град, който няма нито един басейн с олимпийски размери.

7. Градският транспорт

Уж е обществен, а се държи само от частни фирми. Като добавка - единственият град в Европа, който има изцяло изградена мрежа за най-екологичния електрически транспорт, но си няма тролеи.

8. Университетският град с вузове втора ръка

Тук има цели 9 вуза, но най-добри ученици от пловдивските гимназии продължават да се изнасят анблок към София и чужбина.

9. Левият град със сините кметове

Тук властват пролетариатът и ромите на социални помощи (ако не броим малка средна класа и двете дузини много богати хора), но никога лява партия не е печелила избори

10. Колодрума

С 60 млн. лева построихме суперсъоръжение за пистово колоездене - спорт,
в който нямаме и един картотекиран състезател.

Коментари